Európai civil kezdeményezés az őshonos kisebbségek támogatására - Ön is tehet érte!

2018. február 9.

Az Európai Unióban 50 millió olyan személy él, aki valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik. Jogaik szülőföldjükön különböző mértékben biztosítottak. Míg egyes uniós tagállamokban ezen közösségek nyelvét és kultúrát az országot erősítő értékekként kezelik, másutt - kimondva vagy kimondatlanul - a kisebbségek mielőbbi beolvasztásában érdekeltek. Egy európai szintű, az uniós tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer egységesítené a jogvédelmet és javítana a nemzeti kisebbségek helyzetén.

Amennyiben egymillió uniós polgár összefog, és aláírásával támogatja az európai polgári kezdeményezést, az Európai Bizottságnak napirendre kell tűznie a kezdeményezés beterjesztői által javasolt jogalkotási aktusok megvitatását. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnevezésű kisebbségvédelmi szervezet ezt a lehetőséget kihasználva dolgozta ki a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amely tehát hatalmas lehetőség az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Ez történelmi jelentőségű esély, hogy a nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon az Európai Unióban. Ehhez azonban minden őshonos nemzeti kisebbségnek hallatnia kell a hangját.

A kezdeményezést azzal támogathatja, ha kitölti az online űrlapot, vagy aláírja a papír alapú formanyomtatványt. A dokumentumok itt találhatóak: http://www.jogaink.hu/

Tegyünk együtt a magyar nemzeti közösségekért!