Nemzetközi Est március 10-én

2018. február 27.

Karunk Angol-Német Hallgatói Önkormányzata idén is megszervezi a Nemzetközi Estet, ami idén március 10-én lesz az Expo Centerben.

A rendezvény - sokszínűsége, multikulturális pezsgése révén - közkedvelt mind a hallgatók, oktatók és munkatársak, mind pedig Pécs lakói körében. 3500 érdeklődőt várnak idén is a szervezők, a vendégek között szép számban lesznek külföldről visszatérő, Pécsett végzett orvosok, fogorvosok is, közülük jónéhányan családtagjaikkal érkeznek. Az ÁOK hallgatóinak egy része a program hetében látja vendégül szüleit, barátait, úgy időzítenek, hogy látogatásuk a rendezvény idejével egybeessen. A hozzátartozók és a barátok sok esetben besegítenek a színpadi produkciókban, az ételek elkészítésében, és a tipikus, nálunk nem kapható fűszereik beszerzésében. Az országukra jellemző táncok, performance-ok kellékeit, a gyönyörű népviseleteket is sokszor ők hozzák magukkal.

Az idei Nemzetközi Esten is nagy számban képviseltetik magukat az ÁOK és a GYTK külföldi hallgatói, a regisztráció február 10-én, egy hónappal a rendezvény előtt indult. A Nemzetközi Est egy jótékonysági rendezvény, az adományt minden évben jótékonysági célokra fordítják a szervezők. Tavaly is az ÁOK, a Fogászati Klinika, a GYTK hallgatói, valamint a karok és klinikák, illetve a klinikákon kezelt betegek voltak a kedvezményezettek.

Az Anatómiai Intézet minden évben kézzel festett, Németországban gyártott anatómiai modelleket kap egymillió forint értékben. Idén a modelleket egy kis plakettel látták el, a két éve elhunyt, a hallgatók által is közkedvelt professzor asszony, dr. Kovács Magdolna emlékére.

A Gyermekgyógyászati Klinika egy gyermekgyógyászati betegmelegítő készüléket kapott, amivel megakadályozható, hogy a hosszú ideig tartó műtétek alatt a kisgyermek megfázzon. A Szemészeti Klinika eszközállománya egy Keeler tonométerrel bővült, a Tudásközpont pedig egy életmentő defibrillátorral gazdagodott.

A fogorvostan-hallgatók is a kedvezményezettek között vannak: egy félmillió forint értékű Kavo mikromotor és kontroll egység szolgálja gyakorlati képzésüket. A Gyógyszerésztudományi Karon egy szép Melius gyógynövénykert került kialakításra az évek alatt, és a kertben kihelyezett régi padok is új, időjárásálló fafelületet kaptak. A GYTK intézetei laboreszközökkel gazdagodtak.

A hallgatók szociális érzékenységének köszönhetően a Pécsi Jótékony Nőegylet "Nekem nincs ebédem" programja egymillió forintos, a "Babadoboz" program pedig félmilliós támogatásban részesült.  Évek óta támogatják a Faág Baráti Kör áldozatos munkáját is, a hátrányos helyzetű gyerekeknek tartanak délutánonként foglalkozásokat, együtt tanulnak és étkeznek. Ahogy a Faág vezetőjétől megtudtuk, van olyan kisgyerek, aki náluk eszik először aznap.

Fontosak még az ÁOK campusának kerékpáros fejlesztései is: az Entz Béla Oktatási Központ, valamint a Neurológiai Klinika, a II. számú Belgyógyászati Klinika, a Gyermekklinika és a Nőgyógyászati Klinika bejáratánál is kihelyeztek kerékpártárolókat.

Kiváló volt az együttműködés a szervező külföldi hallgatók és a hatodéves magyar hallgató, Sziráki Márton között, aki vállalta azt is, hogy több alkalommal tart oktatást a Tudásközpont dolgozói számára a defibrillátor szakszerű használatáról.

Kapcsolódó esemény

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!