Előkelő helyen a nemzetközi rangsorban a PTE

2018. május 10.

Az előkelő 127. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet a tekintélyes Times Higher Education Emerging Economies University Rankings elnevezésű, ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. A PTE ezzel a helyezésével a legjobb vidéki és a második legjobb magyar egyetem lett - csak a Semmelweis előzi meg a hazai intézmények közül.

A "fejlődő gazdaságként" osztályozott 50 országból kerültek ki a figyelembe vett intézmények, de a végső legjobb 378 közé már csak 42 ország intézményei kerültek, tehát ez a helyezés kiemelkedő eredmény a kutatásközpontú egyetemek összevetésében. Ráadásul a rangsorolt egyetemek első harmadában található az alapításának 650. jubileumát tavaly ünneplő pécsi egyetem, a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban.

Ugyanazt a 13 teljesítménymutatót vették figyelembe, mint a THE World University Rankings. Vizsgálták az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, "láthatóság". Magát a módszertant átalakították, hogy alkalmas legyen a fejlődő gazdaságok egyetemeinek mérésére is, így nagyobb súllyal vettek részt a felmérésben az egyetemek ipari kapcsolatai és a nemzetközi megjelenés.

Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese a friss eredmény kapcsán hangsúlyozta: "Évről évre megmérettetünk a nemzetközi rangsorokban, és egyre inkább kirajzolódik az a tendencia, hogy stabil a helyünk az erős középmezőnyben. Ráadásul ez azért szép eredmény, mert az ipari kapcsolatokat - amik komoly súllyal esnek latba ebben az összevetésben - a Dél-dunántúli régióban bizonyítottan nehezebb kiépíteni, mint a tőlünk északabbra elhelyezkedő hazai intézményeknél. Ezzel együtt azon vagyunk, hogy tovább fejlődjünk, és a Modern Városok Program fejlesztésein keresztül az infrastruktúránkat is felfejlesszük az oktatási, kutatási és egészségügyi szolgáltatások színvonalához."

A nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/emerging-economies-university-rankings#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Forrás

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!