Országos skill-laborhálózat létrehozása

2018. május 15.

Az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő, úgynevezett skill-laborhálózatot hoz létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen, nyolcmilliárd forintos fejlesztéssel - közölte az ÁEEK az MTI-vel.

A skill-labor modelljének lényege, hogy a szimulációs gyakorlatok szisztematikusan egymásra épülő sorozatával, a már megszerzett elméleti tudásra alapozva készítik fel a tanulókat a majdani,  betegekkel végzendő munkájukra. A skill-laboratóriumot a rezidensek és a szakdolgozók is használhatják. (Az angol skill szó jelentése jártasság, szakismeret.)

Az ÁEEK közleményében azt írták: a debreceni, a pécsi és a szegedi klinikákon és országszerte 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat, amikben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni.

A projekt célja a skill-laborok infrastrukturális feltételeinek és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkoknak a kialakítása, valamint a skill-képzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai egyetemi orvos- és szakdolgozóképzésben.

A közlemény szerint az oktatókórházak eszközparkjának egy része mobilizálható lesz, ezáltal a kihelyezett elméleti képzéseket gyakorlati demonstrációval egészíthetik ki. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az orvosképzésben és az egészségügyi szakdolgozók képzésén, továbbképzésén egységben legyen az elmélet és gyakorlat, és lehetővé váljon a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítása. Az orvosi és a szakdolgozói pályán ugyanis elengedhetetlen a gyakorlati és elméleti tudás ötvözése, a tapasztalaton alapuló, élethosszig tartó tanulás.

Módszertani útmutatót és egységes skill-oktatási-, és képzési programot is kidolgoznak az ellenőrzés és a minőségbiztosítás módszereinek megteremtéséért.

A projekt az "Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Skill laborok fejlesztése" című program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás

pecsiujsag.hu