„Ultrahang készülékek beszerzése az EFOP-2.2.20-17-2017-00012 azonosítószámú pályázat keretein belül a Pécsi Tudományegyetem részére” című pályázatban ultrahang eszközök fejlesztése az ellátás színvonalának javítására.

2018. november 12.

Az „Ultrahang készülékek beszerzése az EFOP-2.2.20-17-2017-00012 azonosítószámú pályázat keretein belül a Pécsi Tudományegyetem részére” című pályázat segítségével a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai és Angiológiai Tanszékének egy General Electric (GE) Vivid S60 típusú, két (szív vizsgálatokra való phased-array és ér vizsgálatokra alkalmas lineáris) vizsgálófejjel rendelkező középkategóriás ultrahang készüléket sikerült beszereznie.

A klinika Kardiológiai és Angiológiai Szakambulanciáján üzembe helyezett készülék lehetővé teszi az ambuláns és osztályos betegek szív és ér ultrahang vizsgálatát a korábbi készüléknél lényegesen jobb képminőségben és kezelhetőséggel. A betegek az I. sz. Belgyógyászati Klinika szakambulanciáin és osztályain kívül a Neurológiai Klinika Stroke Részlegéből, más klinikákról és a régió többi egészségügyi intézményéből is érkeznek. A modern ultrahang készülék lehetővé teszi, hogy akár „együlésben” noninvazív képalkotás készüljön a beteg szívéről és perifériás artériáiról, vénáiról. A lineáris fej szoftvere képes a Doppler-elvtől független áramlás vizsgálatokra is (B flow, B flow imaging), ami a nehezen vizsgálható erek és az összetett atheroscleroticus plakkok esetében nagy segítséget jelent.

A készülék beszerzésekor fontos szempont volt a vizsgálófejek kompatibilitása a meglévő ultrahang eszközparkkal. A korábban beszerzett (GE Vivid E9 és Vivid i) készülékek transoesophagealis vizsgálatra alkalmas fejei a GE Vivid S60 készülékkel is használhatók, ami két vizsgáló helyiségben párhuzamos vizsgálat végzését teszi lehetővé, továbbá másik készülék meghibásodása vagy karbantartása idején is biztosítja a betegellátás folyamatosságát (amire a készülék üzembe helyezése óta eltelt néhány hónapban már volt példa).

A GE Vivid S60 készüléken megtörténik a képi dokumentáció archiválása, bár ez a munkafolyamat a központi képarchívumhoz való csatlakozással válik teljessé, melynek kiépítése folyamatban van. Az üzembe helyezés óta a készülékkel már több száz kiváló képminőségű vizsgálatot végeztünk.

Az I. sz. Belgyógyászati Klinika részéről szakmai opponensként köszönöm a lehetőséget, hogy a sikeres pályázat révén beszerezhettük ezt a modern ultrahang berendezést. (Dr. Késmárky Gábor)

A PTE KK Urológiai Kinika részére beszerzésre került a Hitachi Arietta V70 típusú ultrahangkészülék. Ezt a készüléket kizárólag a műtőben használjuk és egy 24 éves Hitachi EUB 450 készülék helyére került. A készülékkel leggyakrabban életmentő, sürgős beavatkozásokat végzünk, nevezetesen a lezáródott vesébe helyezünk be vesekatétert ultrahang célzással. A korábbi készülékkel már nehezen lehetett ezt elvégezni, mivel az ultrahang és a monitor felbontóképessége nem volt megfelelő. Ezt a beavatkozást havonta átlag 50 betegnél végezzük el és ezen betegek súlyos vesegyulladásban, sokszor a vérmérgezés állapotában kerülnek a klinikára.

A második leggyakoribb beavatkozás a műtőben végzett diagnosztikus eljárás, mely során a prosztatából veszünk mintát a prosztatarák gyanúja miatt. Itt meg kell jegyezni, hogy nagyon fontos volt, hogy  kompatibilis legyen a korábban beszerzett Hitachi készülékkel, mivel a rektális ultrahangfej beszerzése nem fért bele ezen pályázatba az anyagi korlát miatt, ezért ezen beavatkozásoknál a korábban beszerzett rektális ultrahangot használjuk. Havonta átlag 40-50 betegnél történik prosztata biopszia.

A harmadik leggyakoribb beavatkozást   laparoszkópos ultrahanggal végezzük a legkorszerűbb laparoszkópos műtéteknél.   Magyarországon a PTE KK Urológiai Klinikán végezzük a legtöbb laparoszkópos veserák eltávolítását a vese megtartásával. A műtét során ultrahanggal pontosan látjuk, hogy hol van a veserák és az ép veseszövet határa és ennek segítségével a veserákot nagy biztonsággal tejesen el tudjuk távolítani úgy, hogy nem marad vissza a vesében daganat. Emellett azon betegeknél akiknél csak ultrahanggal látható a daganat, eddig csak nyílt műtét során (nagy vágás a hasfalon) volt eltávolítható. Ezzel a laparoszkópos ultrahanggal viszont laparoszkópos eljárással is megoldhatóvá vált a daganat eltávolítása. Évente átlagosan 100  laparoszkópos vesedaganat eltávolítást végzünk.

Manapság a vesében lévő ciszták megoldásában az elsődlegesen választandó eljárás az ultrahanggal végzett veseciszta punkciója és a punkciós tűn keresztül a ciszta bennék leszívása. Ezzel az új készülékkel nagyon pontosan lehet célozni és rendkívül jól lehet látni a cisztákat. Évente átlagosan 50-60 ilyen típusú beavatkozást végzünk.

Az Urológiai Klinika részéről szakmai opponensként köszönöm a lehetőséget, hogy a sikeres pályázat révén beszerezhettük ezt a modern ultrahang berendezést. (Dr. Fábos Zoltán)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!