Anyagvizsgáló laboratóriummal gazdagodik a 3D Központ

2019. február 12.

A mechanikai alkatrészek, vagy akár az implantátumok geometriai prototípusának előállítása, legyártása komplex folyamat, fontos részét képezik az anyagvizsgálatok és mérések. Ezért bír különös jelentőséggel, hogy a PTE 3D Központjának folyamatosan bővülő, additív gyártási eszközparkja dedikált anyagvizsgálatokra szakosodott laboratóriummal egészül ki, ahol elsősorban a kutatási célokat szolgáló vizsgálatokat végezhetik el.

A kutatási tevékenység mellett oktatási célokra is alkalmas lesz a tervek szerint folyamatosan bővülő eszközpark, elsőként demonstrációs tanórák formájában. Az anyagvizsgálatoknak a műszaki mellett orvosbiológiai jelentősége is lesz, mérni és tesztelni lehet például azt, hogy miként lehet csavart behajtani a csontba, vagy vizsgálni a tervezett implantátumok fizikai tulajdonságait.

Az elképzelések szerint még idén megtörténik a laboratórium akkreditálása. Ezt követően helyben is elvégezhetőek lesznek azok a hivatalos vizsgálatok, valamint kiadhatóak olyan jegyzőkönyvek és bizonylatok, amelyekre eddig csak a budapesti, vagy a még távolabbi laboratóriumokban volt lehetőség. Az eljárás átfutása legalább fél év, de a központ munkatársai már elkezdték az előkészítő munkát.

A szolgáltatásokat külsős cégek is igénybe vehetik majd. Ennek kereteiről és mikéntjéről belső egyeztetések folynak.

A PTE 3D Projekt anyagvizsgáló laboratóriuma a hónap végén kezdi meg üzemszerű működését.

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!