Nemzeti Rákellenes Nap - szűrőprogram Pécsett is

2019. április 11.

Magyarországon immár 26. éve tartják minden év április 10-én a Nemzeti Rákellenes Napot. A Magyar Rákellenes Liga idén is a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Az idei kampány szlogenje: "Te ki vagy, és mit teszel a rák ellen?"

Kiemelkedő probléma hazánkban az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így azt sem, mit kellene tennie a megelőzéséért. A daganatos megbetegedések egyharmada pedig megelőzhető lenne.

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér- és húsfogyasztás, valamint a megrendítően alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unió zöldségfogyasztása tekintetében. A gyümölcsfogyasztás ugyan valamennyivel magasabb volt hazánkban, de ezzel is csak három országot előztünk meg.

"Könnyek helyett... tarts velünk!" címmel szervez szűrőprogramot A Rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány. A megelőző szűrések népszerűsítésére áprilisban és májusban öt helyszínes egészségnapot rendeznek.

Céljuk, hogy minél többen felismerjék a rákbetegség megelőzésének lehetőségeit. Kiemelt együttműködő partnereik között van a Semmelweis Egyetem Fogorvosi Kara, az Aszódi Fiúnevelő Intézet, a Vöröskereszt Gyöngyösi Területi képviselete, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézete.

Aszódon indul a programsorozat, majd Csepelen, Gyöngyösön, Zuglóban és Pécsett is várják a lakosságot. A pécsi rendezvény időpontja: május 18-a, délelőtt 10 óra, helyszín: Széchenyi tér. A szájüregi- és bőrrákszűrés mellett életmódtanácsokkal, reformétel-kóstolóval is szolgálnak.

További információk a www.rakellen.hu és a www.eletigenlok.hu médiaportálon találhatók.

Forrás:

medicalonline.hu

civilhirugynokseg.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!