Praksch Péter az Universiadén

2019. május 29.

Idén nyáron Nápoly ad otthont a 30. Universiade nemzetközi diákolimpiának július 3-14 között. A rendezvény egyben ezzel az eseménnyel ünnepli 60 éves fennállásának évfordulóját. Az eseményre a PTE ÁOK-ról is delegált játékvezetőt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA).

Szabó Gábor írása

 

Praksch Péter - a PTE ÁOK Testnevelés- és Mozgásközpont munkatársa - nemzetközi kosárlabda játékvezető meghívást kapott a 2019-es Universiade nyári játékokra. A név az "Egyetem" és az "olimpia" szavak kombinációja, valamint a világon a legnagyobb presztízsű egyetemi sportesemény, így a pécsi játékvezető karrierjében is fontos állomás.

A Summer Universiade nemzetközi egyetemi sport- és kulturális eseményt kétévente rendezik meg, minden alkalommal más városban. A játékok sok ezer diák-sportolót vonzanak a világ minden tájáról és ezáltal az olimpiai játékokat nem számítva a világ legnagyobb több sportágat felvonultató sport rendezvényei. A legutóbbi játékok 2017-ben és 2019-ben voltak: a Winter Universiade-t Krasznojarszkban, az Orosz Föderációban, míg a legutóbbi Nyári Universiade-t Tajvanban tartották.

A szervező (FISU International University Sports Federation) mottójával ‘Today’s Stars, Tomorrow’s Leaders,’ azt kívánja jelezni, hogy a rendezvény oktatási és kulturális célokat is magában foglal; ösztönözni szeretnék a világ minden tájáról érkező diákokat a sportágak és a szellemi törekvéseik ötvözésére. A tizenkét napos nyári Universiade versenyprogram tizenöt kötelező sportágat tartalmaz, de a sportfejlesztés és az innováció jegyében a palettát akár három választható sportággal is kiegészíthetik minden alkalommal a szervezők a FISU elismert sportlistájából és a World University Championships programok alapján.

Nagyon örülök a felkérésnek: ez egy hosszú folyamat eredménye, ugyanis a FIBA folyamatosan monitorozza a játékvezetők tevékenységét. Jelenleg 7 FIBA-minősítéssel rendelkező  játékvezető van Magyarországon, akik közül csak egyet delegálnak a nyári játékokra. Megtisztelő, hogy rám esett a választás, ez az én pá is jelentős állomás– nyilatkozta a játékvezető az UnivPécsnek.

Kapcsolódó hírek:

http://univpecs.com/sport/praksch_peter_az_universiaden

https://www.fisu.net/sport-events/summer-universiades-events/30th-summer-universiade

https://www.universiade2019napoli.it/?lang=en

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!