Az utóbbi években egyre több helyen bukkant fel a kanyaró

2019. július 3.

Csak a lakosság 85 százaléka védett kanyaró ellen, pedig a falkaimmunitáshoz 95 százalék kellene.

A kidolgozott kontroll olcsó és gyors. A kanyaró elleni védőoltás felfedezéséig a betegség évente milliószámra szedte áldozatait. A védőoltást a múlt század utolsó évtizedeiben a fejlett világ országai kötelezővé tették, így ezekben az államokban akkortól elvétve fordult elő kanyaró. Az elmúlt években viszont egyre több védettnek hitt országban történt ilyen megbetegedés.

2017-ben a makói kórház sürgősségi osztályának tíz dolgozója kapta el a kanyarót egy ott ápolt betegtől, néhány hónapja pedig a szombathelyi kórházban váltott ki riadalmat, hogy kiderült: egy kanyarós beteget kezeltek az intézményben. A vasi kórházban - biztonsági okokból - 55, a beteggel érintkező egészségügyi dolgozót oltottak be a kór ellen.

Dr. Németh Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának immunológusa szerint indokolt lenne felmérni, hogy Magyarországon kik védettek a kanyaró ellen. Kétféle módon szerezhetett valaki védettséget: vagy átesett a betegségen és kigyógyult belőle, vagy beoltották ellene. Dr. Németh Péter szerint meg kellene vizsgálni azokat, akik nem estek át a betegségen.

Forrás:

Népszava