Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Pécsi tudósokat, orvosokat is kitüntettek az államalapítás ünnepe alkalmából

2019. augusztus 21.

Pécsi tudósokat, orvosokat is kitüntettek az államalapítás ünnepe alkalmából

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket és díjakat adott át.

Ünnepi beszédében azt mondta, hogy a kitüntetettek a természetet, az élővilágot, az embert, a gondolatokat, a művészeteket tanulmányozták és új utakat, megközelítéseket találtak úgy a gondolatok birodalmában, mint a tudományokban, vagy a kultúrában.

A miniszter a magyar nemzet és a kormány nevében megköszönte a 75 díjazottnak a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésében, a haza érdekeinek előmozdításában, és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenységét.

Felidézte, hogy a krónikások szerint a magyarok mítikus eredetmondája az Emese álma. A monda szerint a fejedelemasszony isteni álmot látott egy turul megjelenésének képében. Úgy érezte, hogy méhében forrás fakad, ami ágyékából csörgedezve idegen földön óriási folyammá terebélyesedik. Az égi látomás gyümölcse Álmos lett, és az ő ivadékaiból valóban szent királyok származtak. Álmos küldetése az volt, hogy összegyűjtse a rokon népeket, szövetségbe tömörítse őket és „visszafoglalja ősei gyümölcsét” a Kárpát-medencében. Küldetését hatodik unokája, Vajk teljesítette be.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését vehette át dr. Fekete Sándor pszichiáter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült dr. Karátson András Rudolf, az orvostudomány doktora, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának emeritus professzora, dr. Lőrinczy Dénes Márton, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Biofizikai Intézetének egyetemi tanára, és dr. Melegh Béla, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Klinikai Központja Orvosi Genetikai Intézetének intézetigazgató egyetemi tanára.

Az elismerésekhez szeretettel gratulálunk!

Forrás:

MTI