Mellrák elleni küzdelem világnapja – október 1.

2019. október 2.

Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, valamint a megelőzésre.

Magyarországon évente 8000 új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A nők 7-10 százalékánál, leggyakrabban a középkorú és idősebb korosztályban (40-60 évesek) jelentkezik, de előfordulhat fiatalabb korban is.

Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat. A KSH adatai szerint 2018-ban 131 045 haláleset történt, ennek mintegy egynegyede, 32 586 rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt. Az adatok ijesztőek, de tehetünk azért, hogy a számok ne emelkedjenek, például a rizikófaktorok csökkentésével és rendszeres szűrővizsgálattal.

A mellrák tünetei:

  • tapintható, fájdalmatlan csomó a mellben
  • tapintható tömött nyirokcsomó megjelenése a hónaljban
  • duzzadttá, keménnyé, pirossá, torzulttá váló mell
  • nem gyógyuló seb, narancsbőr tünet vagy gyulladásos bőrtünetek megjelenése, esetleg ödémával a mell bőrén
  • viszkető, kipirosodó, súlyosabb esetben beforduló, váladékozó emlőbimbó

A betegség igen ritkán (az összes emlődaganat kb. 1 százaléka esetében) előfordulhat férfiaknál is. Hazánkban jelenleg 360 körül van az ismert férfi emlődaganatos esetek száma. Kialakulásának hátterében genetikai eltérés állhat, de az életmódbeli rizikófaktorok itt is szerepet játszanak. Mivel nehezebb a felismerésük, ezért kevésbé gondolnak erre a betegségre, és gyakran csak előrehaladottabb stádiumban derül rá fény.

A rendszeres szűrővizsgálat mellett az önvizsgálat is segít a korai felfedezésben, amit célszerű minden hónapban ugyanabban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni.

Forrás:

csalad.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!