A lelki egészség világnapja – október 10.

2019. október 9.

A lelki egészség világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, és az elmúlt években számos szervezet csatlakozott hozzá. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, valamint a mentális zavarokban szenvedők gondozásának, és a mentális egészség jobbításának az elősegítéséért.

Hazánkban 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más, és őket is megilleti az egyenlőség minden joga. A világnap célja a figyelemfelkeltés, a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Az előítélet-ellenes kampányok üzenete rendre az, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad, és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak a kórházi, illetve a gyógyszeres kezelés mellett, ők is a társadalom hasznos tagjai lehetnek.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!