Új megvilágításban a skizofrénia

2019. október 11.

Ma Magyarországon a lakosság közel 1 százalékát érinti a skizofrénia. Az emberek többsége nem sokat tud erről a betegségről, a kialakult sztereotípiák pedig csak rontják a betegséggel élők felépülésének, a társadalomba való visszailleszkedésének esélyeit.

A lelki egészség világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a skizofrénia komplex kezelést igényel, melynek alapja a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszeres kezelés kiválasztása, mert ezzel egyensúlyban tarthatók a betegséggel élők, és megelőzhetők a visszaesések.

2018-ban több szakember együttműködésének eredményeként elkészült a „Szubjektív betegút szkizofréniában” című, úttörő kutatás. Az egyik szerző dr. Herold Róbert pszichiáter, a Pécsi Tudományegyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense, aki elmondta, hogy a betegek számára a család, a pszichiáter és a szociális munkás jelentik a fő támaszt. Lelki támogatásra is szükségük van, de sajnos 82%-uk a gyógyszeres kezelésen túl mégsem részesül egyéb terápiában. Ahhoz, hogy a betegek minél sikeresebben vissza tudjanak illeszkedni a mindennapi életbe, a környezet támogatása is szükséges.

Forrás:

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!