Ötezer külföldi diákkal számol az egyetemi vezetés az új tanév elején

2019. november 18.

Tavaly július 1-jén vette át a Pécsi Tudományegyetem vezetését dr. Miseta Attila. A rektor egyebek mellett a külföldi hallgatók létszámáról, a jelenleg futó fejlesztésekről és a következő időszak terveiről is beszélt a bama.hu-nak.

Elmondta, hogy a Modern Városok Programmal kapcsolatos fejlesztések legnagyobb volumenű eleme az orvoskar új szárnya. Az építkezés a terveknek megfelelően alakul, az épület már szerkezetkész állapotban van. A műszaki átadás jövő májusban várható, nyáron lesz az úgynevezett próbaüzemmód, majd szeptemberben vehetik birtokba a hallgatók és az oktatók. Az új épületbe négy intézet költözik, az Élettani, a Transzlációs Medicina, a Gyógyszertani és a Népegészségtani Intézet.

Nem MVP-projektként, de fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a közeljövőben elkezdődhet az új Elméleti Fogászati Tömb építése is.

Az interjúban a külföldi hallgatói létszámról is beszélt, ami az adottságoknak megfelelően alakul, azaz összefüggésben van az oktatói létszámmal és a terheléssel, illetve a rendelkezésre álló facilitások terhelhetőségével. Ha elkészül az új oktatóépület, akkor az orvoskar is újra tud bővíteni. Már most minden ötödik hallgató külföldi, és a remények szerint a következő tanév elején elérik az 5000-es létszámot.

Az egyik legfontosabb feladatnak a magyar diplomás utánpótlás-nevelést tartja, e tekintetben is szeretnék erősíteni pozíciójukat a megyében, a régióban és a Dunántúlon, szerinte ez a mindenkori kari és rektori vezetések kiemelt feladata.

Forrás:

bama.hu

Kép forrása:

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!