Megtartotta idei első ülését az Egyetemi Klinikák Tanácsa

2020. január 28.

A klinikai gyakorlatot előtérbe helyező képzés megújítását, a tudományos teljesítmény fokozását és a klinikai gazdálkodás egyensúlyi helyzetének biztosítását jelölte meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020 kiemelt feladataként az Egyetemi Klinikák Tanácsának ülésén január 23-án, Budapesten - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

A Tanács tavaly jött létre a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem rektorai, kancellárjai és a Klinikai Központok elnökeinek részvételével. A fekvőbeteg szakellátás negyedéért felelős orvosegyetemek a mindennapos közellátási feladatok mellett jelentős részt vállalnak a legkomplexebb csúcsellátásból is. Az orvosi és egészségtudományi felsőoktatási intézmények a magyar egészségügy szakmai utánpótlásán túl a nemzetközi szinten kiemelkedő hazai szakirányú kutatásnak is a legfontosabb szereplői.

A közlemény szerint a Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a klinikai gyakorlati elemek súlyának emelése a képzésben segíti a végzett orvosok mielőbbi részvételét az egészségügyi ellátásban, és támogatja a szakorvosképzés korszerűsítését is. A képzési reform szemléletében meghatározó, hogy nem a betegség, hanem a beteg gyógyítása áll a középpontban, és az oktatás számos, az egészség megőrzését, fejlesztését támogató elemmel egészül ki. Az idei első ülés résztvevői az orvos- és egészségtudományi egyetemek gazdálkodási helyzetének bemutatása után áttekintették a stratégiai fejlesztések állását is - zárul a dokumentum.

Forrás:

weborvos.hu