Pécsi virológusok a koronavírus megelőzéséről

2020. február 26.

Pécsi virológusok szerint itt az ideje, hogy felkészüljenek az emberek arra, hogy esetleg Magyarországon is feltűnhet a koronavírus. Több tippet is adtak, mire figyeljen az egyén, hogyan lehet elkerülni az esetleges fertőződés kockázatát. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nem mindegyik arcmaszk nyújt megfelelő védelmet, ráadásul ha az egészségesek is tömegével vásárolják fel a maszkokat, akkor az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek nem jut.

A Virológia Pécs Facebook-oldalon jelent meg egy bejegyzés (az oldalt a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja kezeli), amiben a Kínából indult koronavírus (2019-nCOV) kapcsán több tippet is adnak a kutatók a fertőződés elkerülésére. Ez már csak abból a szempontból is érthető, mivel az elmúlt héten Észak-Olaszországban is felütötte a fejét a vírus, eddig hét ember halt meg ennek következtében, ráadásul egy erről a területről hazatért magyar diákcsoportot is karanténba helyeztek, egy magyar személy pedig Japánban került karanténba. Mivel a vírus Kínán kívül is több gócpontban feltűnt és fertőz, ezért van szükség a szerzők szerint az aktív védekezés módjainak minél szélesebb körű nyilvánosságára.

Az aktív védekezés része a tömeg elkerülése, amennyiben lehetséges. Ha nem, akkor N95 vagy FFP2 / FFP3 maszk viselése szükséges szemüveggel, rendszeres kézmosás (kézfertőtlenítővel kiegészítve), arcunk érintésének kerülése, valamint a tárgyak, eszközök rágásának mellőzése. Emellett fontos, hogy változtassunk üdvözlési szokásainkon: kerüljük a kézfogást, a felesleges puszit, és tartsuk be a hatósági figyelmeztetéseket, utasításokat.

Amit mindenkinek javasolnak: tanuljunk meg felkészülni! Tudatosan, saját magunkat és másokat is folyamatosan emlékeztetve mossunk kezet napjában többször, használjunk kézfertőtlenítőt! Gyakoroljuk, milyen, ha tudatosan nem piszkáljuk az arcunkat, az előbb említett aktív védekezéseket gondoljuk át, figyeljünk rájuk oda!

A poszt célja a megfelelő kommunikáció elindítása, hiszen szakmai szemmel minden eddiginél nagyobb esély van egy pandémiára.

A volt országos tisztifőorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus. Dr. Falus Ferenc arról is beszélt, hogy akár már itthon is lehetnek olyanok, akik megbetegedtek, csak még nem olyan súlyosan, hogy kórházba kerültek volna.

"Baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon" - mondta a hvg.hu-nak.

Forrás:

MTI

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!