Ingyenessé váltak a meddőségi kezelések során használt gyógyszerek

2020. február 26.

A kormány döntésének megfelelően február elsejétől a Pécsi Tudományegyetemen is ingyenessé váltak a meddőségi kezelések során használt gyógyszerek. A beavatkozás gyakorlatilag egy forintjába sem kerül a gyermekre vágyó pároknak, akik így több százezer forint költségtől szabadulnak meg.

Dr. Kovács Kálmán, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese azt nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, hogy jelentősen emelkedett a bejelentkezések száma a pécsi intézményben. Hozzátette, hogy a beavatkozások öt alkalommal – érvényes társadalombiztosítással – eddig is ingyenesek voltak, ám a különböző orvosságokért fizetni kellett, ezekre a párok két-háromszázezer forintot is kiadtak.

Dr. Kovács Kálmán szerint olyan pácienseik is vannak, akik korábban nem tudták vállalni a súlyos kiadásokkal járó gyógyszervásárlást, most azonban újra visszatértek. A kormány az ingyenesség bevezetése mellett a közfinanszírozott meddőségi intézményekben az úgynevezett volumenkorlátot is eltörölte, azaz lényegében felső határ nélkül számolhatják el a kezeléseket az állam felé. Ennek köszönhetően a várólisták is megszűntek. A klinikaigazgató helyettes ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a pécsi központ bírni fogja a megnövekedett terhelést. Az ország egyik legismertebb meddőségi centrumában évente 150–200 gyerek jön világra, és ez a szám mostantól jelentősen emelkedhet.

Mint ismeretes, megvásárolta az országban működő nagyobb meddőségi centrumokat a magyar állam annak érdekében, hogy az ott végzett kezelések ingyenessé válhassanak, másrészt bioetikai okokból is teljes rálátást akar a kormány a folyamatokra.

Forrás:

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!