Tárlat a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely képeiből

2020. február 27.

A Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely immár 29 éve ajándékoz képeket karunknak. Ezúttal 13 alkotó 23 művéből nyílt tárlat a galérián.

„Mindig az motivált bennünket, hogy az alkotásaink közül a legjobbakat adjuk az orvoskarnak, most a festmények és a grafikai munkák közül válogattunk” – mondta a kiállítás megnyitóján Stirling Zsolt, a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely vezetője.

Dr. Reglődi Dóra professzor, dékánhelyettes köszöntőjében elmesélte, milyen emlékezetes, szép élményei fűződnek a műhelyhez: mindig kedvesen fogadták előadásait, az együttlétek baráti hangulatban teltek. Felidézte, hogy kapott egy pasztell képet dr. Pandúr Józseftől, a műhely alapítójától, és ez a festmény ma is sokat jelent számára. Dr. Reglődi Dóra maga is alkot.  Köszöntőjében hangsúlyozta: alkotni jó, ám még jobb az alkotásokat másokkal megosztani. Köszönetét fejezte ki továbbá a műhely vezetőjének azért, hogy ismét elhozták ajándékaikat az orvoskarnak.

A Bányász Képzőművészeti Műhelyről:

A Bányász Képzőművészeti Műhely két, nagy múltú szakkör egybeolvadásából született. Az egyik csoport a Mecseki Szénbányák támogatásával a Puskin, majd a Zalka Művelődési Házban Gebauer Ernő festőművész és Takács Dezső grafikusművész vezetésével tevékenykedett, a másik a Mecseki Ércbányászati Vállalat által támogatott képzőművész kör, ami Horváth Olivér festőművész irányítása alatt dolgozott.

A Bányász Képzőművészeti Műhely csoportjai 1985-től a Ságvári Művelődési Házban tevékenykedtek. Munkásságukat 1985-ben megyei nívódíjjal, 1987-ben művészeti nívódíjjal jutalmazták.

A bányavállalatok megszűnését követően, 1991-től már Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely néven folytatták a munkát, és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (korábban Pécsi Orvostudományi Egyetem) teremtette meg a működésükhöz szükséges feltételeket, és biztosított termet számukra.

A nem hivatásos művészekből álló közösségben van rajzpedagógus, bölcsész, orvos, kutató, nyugdíjas, egyetemi dolgozó és hallgató is. Hetente egy alkalommal találkoznak, a több órás foglalkozáson sor kerül szakmai eszmecserére, konzultációkra, az otthon készült munkák bírálatára, és művészettörténeti, kultúrtörténeti előadásokra is. Emellett fontos szerepe van a rajzolásnak, a festésnek, a műelemzésnek. Erőteljes kritikai szellem alakult ki köztük az évek során, a csoport tagjai őszintén fogalmazzák meg véleményüket maguk és társaik munkájáról.

Műveik szerepeltek az egyetemen, a Várkonyi Nándor Könyvtárban, a szekszárdi Regionális Képzőművészeti Kiállításon, az országos és megyei Amator Artium kiállításokon, a Civil Közösségek Házában, az Alajos utcai Művelődési Ház Alapítványának pécsi intézményében, valamint a PKK Apáczai Művelődési Házban.

Az alkotócsoport évente értékes képanyagot ad a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának, melynek felhasználásáról a kar gondoskodik.

 

A műhely képeiből összeállított kiállítás február 25-től március 9-ig tekinthető meg.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!