A PTE elsőként csatlakozott az Európai Unió „Európai Egyetemek” kezdeményezéséhez

2020. március 12.

A hosszabb-rövidebb ideig tartó külföldi tanulmányok nemcsak szakmai szempontból tesznek jót az egyetemistáknak, hanem anyagilag is gyümölcsözők, ugyanis akik például az Erasmus program keretében gyakorlatukat más országban töltik, vagy egy félévig máshol folytatják tanulmányaikat, jobban fizető állásokat szereznek a későbbiekben.

A Pécsi Tudományegyetem Magyarországról elsőként csatlakozott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Szövetsége programjához, és az EDUC (European Digital UniverCity) konzorcium tagjaként a hat tagú szövetség nemzetköziesítési és regionális kapcsolatfejlesztési munkaprogramját koordinálja.

A részletekről dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes nyilatkozott a Dunántúli Naplónak. Mint mondta, Európa öt országából hat egyetem részese a programnak, a pécsi első körben csatlakozott az Európai Unió új, „Európai Egyetemek” kezdeményezéséhez. A pécsi egyetem kedvezményezett szerepben van, hiszen olyan programelem megvalósításán dolgozik, amely stratégiai célja is egyben, ez pedig a nemzetköziesítés. A nóvumok elsőként való tesztelésével és bevezetésével a PTE visszavonhatatlanul Európa élvonalbeli egyetemei közé kerül, ugyanakkor az újfajta oktatástechnológia és -módszertan az Európai Unió versenyképességét is növelni tudja.

Az EDUC több projektje is kifejezetten azt célozza, hogy a hallgatók könnyebben vegyenek részt a mobilitásban, az adminisztráció csökkentése, és az általános digitalizáció az ügyintézést teszi majd egyszerűbbé, az automatikus kurzuselismertetéssel pedig a hallgatók régi problémája szűnik meg. A virtuális mobilitások fejlesztésével a hallgatók úgy tudnak online bekapcsolódni a nemzetközi kurzusokba, csapatmunkákba és kutatócsoportokba, hogy nem kell fél évre külföldre költözniük. Ez egyrészt remek lehetőség azoknak, akik a klasszikus mobilitást valamilyen okból nem engedhetik meg maguknak, másrészt sokan vannak, akik nem mernek egy féléves külföldi kalandba belevágni.

„Célunk, hogy rövid távú, csoportos és virtuális mobilitások fejlesztésével még elérhetőbbé tegyük a nemzetközi tanulási környezetet minden hallgató számára” - nyilatkozta dr. Betlehem József.

Forrás:

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!