Javaslatok a veszélyhelyzet idejére

2020. március 27.

Kedves Hallgatók!

A COVID-19 megbetegedéshez köthető veszélyhelyzet során meghozott intézkedések és javaslatok a járvány tömeges terjedését hivatottak fékezni, annak következményeit minimalizálni. Sajnálattal értesülünk mindazon esetekről, amikor a közösségi távolságtartás (social distancing) ajánlásaitól eltérő, a betegség átadásában potenciális kockázatot jelentő összejövetelekről tájékozódunk.

Magyarország kormánya március 28-tól kezdődően április 11-ig kijárási korlátozást vezetett be. A lakóhelyet mindössze munkavégzés, vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni, az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken másfél méteres távolság tartása kötelező. Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat és ebben az időben csak ők látogathatják ezeket a helyeket.

Fiatal értelmiségiként fel kell, hogy nőjünk ahhoz a felelősséghez, amely a vírus terjedése ellen hozott intézkedésekkel nehezedik ránk. Jelenlegi ismereteink alapján a fiatalok körében a betegség az esetek zömében, - de nem mindig - enyhe lefolyású, azonban nem kockáztathatjuk a környezetünkben élők egészségét, így arra kérjük minden hallgatótársunkat, hogy kezeljük a helyzetet kellő komolysággal és tegyünk meg mindent a járvány hatásainak enyhítésére, megelőzésére!

Tájékoztatásképpen összegyűjtöttünk pár hasznos információt, melyek betartására mindenkit nyomatékosan megkérünk:

  • A boltok és a nem zsúfolt kültéri területek látogatása engedélyezett, azonban a legtöbbet azzal segítünk, hogy ha nem szükséges, nem mozdulunk ki otthonunkból.
  • A szükséges bevásárlásokat intézzük védő felszerelésben (maszk, kesztyű). Fizessünk kártyával, vagy telefonnal. Tartsunk távolságot a szomszédjainktól.
  • Ne bulizzunk! A baráti beszélgetések is kellő távolság megtartása mellett ajánlottak, lehetőleg minél kevesebb résztvevővel. Nem most van itt az ideje a társas szórakozásnak.
  • A tömegközlekedést amennyire lehet, kerüljük, viszont, ha nincs más választás, úgy javasoljuk a kézfertőtlenítő és fertőtlenítő törlőkendő használatát az utazás előtt, során és azt követően.
  • A munkahelyünkön – amennyiben a távmunka nem lehetséges – kerüljük a fizikai kontaktust munkatársainkkal, illetve gyakran mossunk kezet.
  • Orvost csak sürgős, kifejezetten indokolt esetekben látogassunk, lehetőség szerint panaszainkat telefonos felkeresés útján közvetítsük!
  • A fittség és edzés esetében az otthoni edzés javasolt, azonban megfelelő távolságtartás mellett bizonyos egyéni sportok végezhetők a szabadban is.
  • A személyes család- és barátlátogatások semmilyen formában nem javasoltak korosztálytól függetlenül, tekintettel arra, hogy bárki lehet tünetmentes hordozó.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatóiként kérünk Benneteket a javaslatok, irányelvek és jogszabályok felelős, szigorú betartására, hiszen közös érdekünk a fertőzés terjedésének csökkentése és a környezetünk, szeretteink megóvása!

Köszönettel és üdvözlettel,

Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!