COVID-19 webinar intenzív terápiás szakorvosoknak

2020. április 8.

A COVID-19 járvány komoly kihívás elé állítja az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmát, hiszen a mindennapi munka mellett egy ismeretlen ellenséggel, a koronavírussal is meg kell küzdeniük. Nyugat-Európából szerzett tapasztalataik alapján, amikor a járvány tetőzése felé haladunk, nem biztos, hogy lesz elegendő idő követni a legfrissebb tudományos ismereteket, ajánlásokat, vagy kritikusan értékelni azok klinikai alkalmazhatóságát.

A PTE Transzlációs Medicina Központjának fő célkitűzése volt, hogy a tudományos eredményeket mihamarabb a mindennapi gyakorlatba ültethető tudássá fordítsa át. A közel 100 főből álló szakmai csoport képes arra, hogy bármilyen tudományterületen, szakértők bevonásával, rendkívül rövid idő alatt szisztematikusan és kritikusan áttekintse a legfrissebb szakirodalmat, és azokat felhasználhatóvá, a gyakorló orvosok számára emészthetővé tegye a mindennapi gyakorlatban.

Április 5-én már 2613 közlemény érhető el COVID-19 témában, ami a gyakorló orvosok számára szinte követhetetlen mennyiségű információt tartalmaz. Ezért létrehozták az „Intenzív Tudományok Online Mindenkinek" ismereteket követő (ITO-M) programot, ami rendszeresen működtetett, online konzultációs fórum lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára. Óriási előnye, hogy egyszerű telekommunikációs eszközökkel is azonnal, bárki számára elérhető.

Céljuk, hogy a legfrissebb irányelvekben megjelent ajánlásokat magyar nyelven bemutassák, kritikusan értékeljék és használható tanácsokkal segítsék mindazokat, akik úgy érzik, szükségük lenne segítségre, konzultációra. Az első alkalmak a gépi lélegeztetésről szólnak. Az előadásokon elhangzó főbb üzeneteket szeretnék konkrét esetek kontextusába helyezni, ezért várják mindazok jelentkezését, akik kezeltek, kezelnek COVID-19 betegeket az ITO-n, és szívesen megosztanák tapasztalataikat.

Forrás:

medicalonline.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!