260 potenciális hatóanyagot tesztelnek a PTE Virológiai Laboratóriumában

2020. április 15.

Nagy ütemben folynak a hatóanyagtesztek világszerte a laboratóriumokban, hogy versenyt futva az idővel megtalálják az új koronavírus ellen bevethető, hatékony antivirális szereket. Dr. Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja Virológiai Kutatócsoportjának, valamint az Országos Koronavírus kutatócsoport vezetője arról tájékoztatta az origo.hu-t, hogy jelenleg több mint 260 potenciális vegyülettel kísérleteznek a PTE Virológiai Laboratóriumában potenciális hatóanyagként.

Az interjúból kiderül, hogy ezeknek a vegyületeknek a nagyobb része már ismert, a gyógyszertárak polcain lévő hatóanyagok, ám jelentősebb részük újonnan szintetizált hatóanyag. Próbálják megkeresni azt a vegyületet, amelyik a leginkább hatékony a vírus blokkolására vagy replikációjának a megakadályozására.

A pécsi virológusok korábban már rámutattak, hogy a vírust a sejten kívül vagy azon belül blokkolhatják. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (például receptorblokkolókkal) érhetik el. A vírus replikációját pedig a sejten belül, több lépésben gátolhatják a szakemberek.

A különböző antivirális szereknek többféle hatása lehet, és legalább hat-hét olyan támadási pontot is ismernek a vírus replikációs mechanizmusában, ahol képesek beavatkozni, és blokkolni azt. Az egyik legalapvetőbb, hogy valamilyen úton-módon megakadályozzák, hogy a vírus a sejtfelszíni receptorokhoz kötődjön. Ha be tudnak jutni a vírussejtbe, ott számtalan pontot találhatnak, ahol hathatósan gátolni tudják a kórokozó „szaporodási" módját. Ez lehet a vírus nukleinsav, a vírus örökítőanyag megkettőződésének a gátlása, az új víruspartikulák összeszerveződésének a megakadályozása, vagy épp az új víruspartikulák sejtből történő kijutásának feltartóztatása. A jó hír, hogy számtalan pont és mechanizmus létezik, ahol ezt meg lehet fogni. A virológusok most olyan szereket tesztelnek, amelyek több támadásponton hathatnak.

Forrás:

origo.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!