Innovatív módszer a digitális gyakorlati oktatásra a Sebészeti Oktató és Kutató Intézetben

2020. április 16.

Az egyetemek bezárása után gyakorlatilag zökkenőmentesen valósult meg a digitális távoktatásra való áttérés a Sebészeti Oktató és Kutató Intézetben. Az elméleti tananyag digitális távoktatási formában való átadásán túl a gyakorlati képzés folytatását és javítását célzó fejlesztések valósultak meg és kerültek bevezetésre.

A múlt szemeszterekben hallgatói kezdeményezésre indult el a Surgical Society nevű kezdeményezés, mely rendszeres időszakokban, a sebészeti-manuális szakmák iránt érdeklődő hallgatóknak biztosított kiterjesztett és hatékony skill képzési lehetőséget.  Rendkívüli érdeklődésre válaszolva az intézet kialakította a sebészeti skill képzés kurzusrendszerét, mely folyamatos gyakorlást biztosít a hallgatók számára, ugyanakkor állandó objektív értékelés alapján egyénileg alakítja ki a sebészeti skillek fokozatos fejlesztését.

A Sebészeti Oktató és Kutató Intézet, a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja és egy startup cég közös fejlesztése nyomán kialakult egy innovatív módszer (Youranastomosis project), melynek segítségével az orvostanhallgatók mostantól könnyen elérhető módon, helyben és időben rugalmas körülmények között tudnak gyakorolni. A gyakorlati, elméleti képzésre nagyobb óraszámban van lehetőség, és az oktatói munkaráfordítás skálázhatósága is jobban megvalósul.

A módszer a hagyományos gyakorlati oktatás felfüggesztését követően került bevezetésre a Surgical Skill 1 kurzus keretében. Az elméleti tananyag E-learning-ben hozzáférhető, melyet egy hagyományos webinar formában foglalnak össze, ezt a gyakorlati rész követi. A gyakorlat megvalósításához a kurzuson résztvevőknek a cég eljuttatott egy dobozt, ami minden szükséges eszközt tartalmaz. A sikeres érvarrat készítési technika elsajátítása érdekében csatlakozni kell egy online platformhoz, ami a mobiltelefon kamerájának segítségével közvetíti a gyakorlati részt.

Az online elérés lehetővé teszi az instrukciók közvetlen átadását, és így azonnali visszacsatolásként lehetséges az érvarrat készítési technika javítása is. Ezt követően a kurzuson résztvevőknek vissza kell juttatniuk a céghez az elkészített érvarratokat, amire aztán szintén online kapnak egy objektív, részletes elemzést. Ezáltal olyan eredmény áll  rendelkezésükre, amely előrevetítve megmutatja, hogy az adott érszakasz hogyan viselkedne egy élő szervezeten belül, csökkentve ezzel a műtétekből eredő komplikációkat. Az innovatív megoldás segít abban, hogy a sebészi technikájukról egyértelmű és egyénre szóló leírást kapjanak a kurzus résztvevői.

A jövőbeli fejlesztések további manuális skillek hasonló koncepció alapján való bevezetését célozzák.

A témáról az UnivTV is készített összeállítást, ami itt tekinthető meg:

Fotó:

UnivTV

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!