A kutatók szerint nem többféle koronavírus terjed Magyarországon

2020. április 22.

A magyarországi járvány korai szakaszából származó harminckét vírusminta teljes genetikai analízisét elvégezték a pécsi kutatók. Az adatokból nem az derül ki, hogy többféle koronavírus terjedne Magyarországon, a genetikai különbségek mértéke teljesen természetes - tájékoztatta dr. Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője április 21-én az MTI-t.

A szakember írásos tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a minták egyértelműen mutatják, az ország több pontján márciusban "lokális terjedési láncolatok" indultak el, a vírusok pedig eredetüket tekintve az európai kládokhoz, azaz csoportokhoz tartoznak. Dr. Jakab Ferenc szerint az elemzés segít megérteni a hazai járvány alapját képező folyamatokat, a vírus terjedését, és támpontokat nyújt a jövőre vonatkozó becslésekhez, intézkedésekhez is.

Dr. Kemenesi Gábor, a kutatás koordinátora úgy vélekedett, sem az általuk elemzett mintákból, sem a világban terjedő többiből nem látják azt, hogy többféle koronavírus terjedne Magyarországon. A genetikai különbségek mértéke meglátása szerint teljesen természetes, és nem azt jelenti, hogy ezek különböző vírustörzsek lennének. Érdemes helyükön kezelni a megfelelő fogalmakat - tette hozzá -, igyekezve eloszlatni néhány, a közelmúltban felbukkant tévhitet a vírussal kapcsolatban.

A gyakorlatban ez azért fontos a kutató szerint, mert a napokban megjelenő hírekkel ellentétben a minták elemzéséből egyelőre nem látszik, hogy a jelenleg Magyarországon terjedő vírus olyan eltérést vagy tipizálódást mutatna, amely érintené a vakcina- és gyógyszerfejlesztési törekvéseket. Ezt támasztja alá a vírus eddig megismert mutációs rátájából történő nemzetközi becslés is, így egyelőre elképzelhetetlen, hogy az influenzavírushoz hasonló sűrűséggel kelljen alkalmazkodni a vírus változásaihoz.

Dr. Jakab Ferenc jelezte: a csoport a genetikai vizsgálatok mellett nagy erőkkel dolgozik a hatóanyagteszteken is, és ebben a munkában több, a témával foglakozó hazai kutatóintézettel működnek együtt.

Forrás:

infostart.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!