Kiemelkedő helyen végzett a PTE az ENSZ fenntartható fejlődési céljain alapuló rangsorában

2020. április 28.

Tavaly készült el először a Times Higher Education-nek (THE) az ENSZ fenntartható fejlődési céljain alapuló rangsora, amiben az egyetemek környezeti, társadalmi és gazdasági hatását mérik össze. Az idei évben 85 ország 767 egyeteme közül a Pécsi Tudományegyetem a rangos 301-400. helyen végzett, a klímaváltozás elleni küzdelemben pedig a kiemelkedő 45. helyezést érte el a THE Impact Rankings 2020 rangsorában.

Az ENSZ 2015-ben elfogadott 17 Fenntartható Fejlődési Célja (Sustainable Development Goals, röviden SDG) alapján összeállított szempontrendszerben vizsgálta a THE április 22-én nyilvánosságra hozott rangsora az egyes egyetemek teljesítményét. Idén a rangsorolásban Magyarországról hat egyetem vett rész, a hazai felsőoktatási intézmények közül a PTE az előkelő harmadik helyen végzett. Magyarország első egyeteme három fenntartható fejlődési célban kiemelkedő eredményt ért el: ilyen volt a fellépés az éghajlatváltozás ellen, az egészség és jóllét, valamint a tisztességes munka és gazdasági növekedés.

„Összesen 17 fejlődési cél mentén versenyeztek az egyetemek, ebből a PTE számos kategóriában ért el jó helyezést. A felsőoktatási intézmények összesített rangsorát pedig a három legjobb eredmény, valamint a „partnerség a fenntartható fejlődésért” kategóriában elért pontszám alapján számítják ki. Ez utóbbit tekintve a Pécsi Tudományegyetemnek a partneri kapcsolatokat és a társadalmi felelősségvállalást kell még tovább fejlesztenie, valamint érdemes az egyes célok kommunikációját erősíteni mind az oktatásban, mind pedig a társadalom felé. Természetesen az összes cél tekintetében folyamatos fejlődésre törekszünk” – mondta dr. Kehl Dániel, a PTE Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!