Indul a lakossági szűrés

2020. április 30.

Mint ismeretes, országos lefedettséggel reprezentatív szűrővizsgálatot indít a négy orvosképző egyetem. A cél, hogy a járvány lefolyását megfigyelve a koronavírus ellen a lehető leghatékonyabban lehessen megvédeni a magyar emberek egészségét. A szűrővizsgálaton résztvevők tudományos megalapozottsággal, statisztikai szempontok alapján kerültek kiválasztásra. A Pécsi Tudományegyetem Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyében végez vizsgálatokat. A részletekről dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke beszélt az univpecs.com-nak.

Az interjúban elmondja: nagyon fontos, hogy a meghívóval rendelkező állampolgárok a szűrővizsgálaton részt vegyenek. Ezáltal ugyanis megtudhatják, hogy elkapták-e a fertőzést, vagy már átestek rajta, másrészt nemcsak magukat, hanem egy egész csoportot képviselnek, így hozzájárulnak a járványügyi helyzet feltérképezéséhez, a megelőző járványügyi intézkedések megalapozásához.

A meghívóban a szűrővizsgálat elvégzésére legalább két dátum, valamint a vizsgálat megajánlott helyszínéül a bejelentett lakhelyhez közeli kórház vagy önálló szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelő címe szerepel. Egyes településekre szűrőbusszal érkeznek a Klinikai Központ munkatársai, de előfordulhat, hogy az Országos Mentőszolgálat szakemberei segítenek.

Maga a vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrgaratból, pálcikával vett mintavételből áll. A kérdőíves felmérés telefonon keresztül történik, de online módon is kitölthető, és a szűrővizsgálat során is elvégezhető. Közel 10 mobil teammel dolgoznak a két régióban, együttműködve a helyi egészségügyi intézmények munkatársaival.

A Klinikai Központ elnöke arról is beszél, hogy két hét áll rendelkezésükre a kutatás elvégzésére, az első értesítéseket május elsején kapják kézhez a kiválasztottak.

Forrás:

univpecs.com

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!