„Fontos, hogy a diákok minél jobb eredményekkel, biztos alapokkal érkezzenek a felsőoktatási intézményekbe” - interjú karunk dékánjával, dr. Nyitrai Miklóssal

2020. május 14.

A biológia érettségi apropóján készített interjút dr. Nyitrai Miklóssal, karunk dékánjával az eduline.hu arról, mi vár a felvettekre az orvosi egyetemen.

"Az érettségi vizsga célja, hogy felmérje, megfelelő tárgyi tudással rendelkeznek-e a diákok, képesek-e ezen ismereteiket rendszerezni, és készen állnak-e, megfelelően felkészültek-e a felsőoktatási rendszerben, intézményekben való továbbtanulásra" - nyilatkozza dr. Nyitrai Miklós. A dékán szerint nincs annál felemelőbb érzés egy középiskolás és szülei számára, mint amikor kihirdetik a ponthatárokat, és a vágyott egyetemre felvételt nyert a diák. Szerinte fontos, hogy a diákok minél jobb eredményekkel, biztos alapokkal érkezzenek a felsőoktatási intézményekbe, de a sikeres felsőoktatási tanulmányokhoz számos más tényező is szükséges, hiszen az egyetemi élet alapjaiban különbözik a gimnáziumi mindennapoktól.

"Az egyéni teljesítményeket a biztos tárgyi alapok mellett befolyásolja a megfelelő, tudatos időbeosztás, az órai jegyzetelés minősége, az alkalmazott tanulási technikák, a szabadidő és a tanulás egyensúlyának megteremtése, az alkalmazkodási készség, a társas támogatás felépítése. De ami mindennél fontosabb, hogy a hallgató elkötelezett legyen a saját fejlődésében, akarjon tanulni, és ezért tegyen is " - teszi hozzá dr. Nyitrai Miklós.

A dékán beszél arról is, hogy nehezíti a középiskolai oktatást az a tény, hogy évről évre kevesebb hallgató végez az egyetemeken a természettudományos területen, és ezáltal csökken a középiskolás fizika, kémia, biológia tanárok száma. Szót ejt a PotePediáról, ami a pécsi orvoskar által kezdeményezett és hazánkban egyedülálló digitális projekt. Ebben magas szintű szakmai irányítás és támogatás mellett, a hallgatók aktív közreműködésével valósul meg a naprakész, medikus képzést támogató, online tudásbázis és információs háló.

Forrás:

eduline.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!