Lassan indulnak újra a fogszabályozások

2020. május 19.

Nagyon szigorú feltételek mellett indulnak újra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott fogszabályozások is.

Az egészségbiztosító a Világgazdasággal közölte, hogy 2019-ben 1,1 milliárd forintot fizetett a 18 év alattiak fogszabályozására, míg egy évvel korábban 972 millió forintot.

Van, ahol már felvették a kapcsolatot azokkal, akiket az elmúlt nyolc-tíz hétben nem láttak el, de sok helyen még nem tudni, mikor folytatódhatnak a kezelések. Többek között az ország egyik legnagyobb rendelőjében – amelyben évente ötvenezer gyermek fordul meg –, a Rottenbiller utcában is csak sürgősségi ellátás folyik, hiszen a váróban nem lehet tumultus, és a kezelőkben is időre van szükség két páciens között a fertőtlenítésre.

Szakemberek szerint a gyermekek csaknem 80 százaléka szorul fogszabályozásra a megváltozott táplálkozási szokások miatt. Tavaly a NEAK országszerte 88,5 ezer gyermek fogszabályozását támogatta, a beavatkozások száma meghaladta a 834 ezret.

„Ugyan újraindultak a fogszabályozó kezelések, de ez jóval kevesebb ellátást enged meg naponta, mint korábban” – mondta a Világgazdaságnak dr. Szántó Ildikó, a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának tanszékvezetője. Általánosságban úgy látja, hogy a koronavírus-járvány miatti kezelések kimaradása nem veszélyezteti a fogszabályozási rendellenességgel kezelt betegeket.  Azok a páciensek is biztonságban vannak, akiknél egyedi kezelési terv alapján indokolt a gyakoribb visszarendelés. Kivárhatják, amíg a kezelésük folytatódhat.

Forrás:

Világgazdaság

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!