Alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására

2020. május 25.

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló, konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem május 24-én.

Az egyetem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 23-ai bejelentésének apropóján adott tájékoztatást. A tárca vezetője úgy fogalmazott: Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy - részint a koronavírusos betegek kezelésére, részint a további klinikai tesztek folytatására - az elsők között kapott a gyógyszerből.

A száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer május 23-án érkezett meg a PTE Klinikai Központjának Központi Gyógyszertárába a japán kormány adományaként.

A PTE közleményében azt írták, hogy a szigetországban kapható Avigan tabletta influenzás betegek gyógyítására kifejlesztett gyógyszer. Hatásának vizsgálatát az alkalmazás előtt a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) Konzorcium koordinálja a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.

A konzorcium elnökét, a PTE professzorát, dr. Kovács L. Gábort idézve kiemelték, hogy a gyógyszer a koronavírussal fertőzöttek kezelését is segítheti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a betegség korai fázisában adagolva alkalmasnak látszik arra, hogy a garat- és orrváladékból a vírust eltüntesse.

A közleményben aláhúzták: miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek beadni, ezért is határozott úgy a magyar kormány, hogy klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt.

A HECRIN Konzorcium - melynek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja a vezetője, elnöke pedig dr. Kovács L. Gábor - az ország négy orvosképző egyeteme, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi meg a gyógyszer vizsgálatát. Azt tervezik, hogy ezen a hat helyen összesen száz, igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.

A professzort idézve kiemelték: a gyógyszerekkel a megbetegedett embereket szeretnék gyógyítani, a vakcina a megelőzést szolgálja. Az szinte kizárt, hogy régről meglévő vakcinát lehetne a koronavírus-fertőzés ellen felhasználni, ezzel együtt a gyógyszereket lehetséges újrapozicionálni.

Dr. Kovács L. Gábor szerint kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy, már létező gyógyszerről bebizonyosodik, hogy valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal fertőzöttek gyógyításában, és a "favipiravir kapcsán az amerikai, a kínai és a japán tapasztalatok rendkívül biztatóak" - idézték a professzort.

Forrás:

hvg.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!