A PTE lesz a házigazdája az „Egész életen át tartó egészség és jólét“ szemináriumnak

2020. június 12.

Az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatásával indult útjára tavaly az ún. „Digitális kampusz az Európai Egyemek szövetségében“ (European Digital UniverCity – EDUC) projekt, melynek konzorciumi tagja a Pécsi Tudományegyetem. Az elmúlt hónapokban a konzorciumi tagok között folytatott egyeztetések alapján eldőlt, hogy az „Egész életen át tartó egészség és jólét“ elnevezésű szemináriumnak a PTE lesz a házigazdája.

Az EDUC (European Digital UniverCity) az európai identitásképződés folyamatát hivatott erősíteni azáltal, hogy elősegíti a tudásteremtést, valamint a digitálisan támogatott, kampuszokat és tudományágakat átívelő, oktatási tevékenységek és tanulási lehetőségek révén létrejövő európai készségek elsajátítását. Az Erasmus+ program által társfinanszírozott projekt 2019 őszén indult, és öt EU-tagország hat nemzetközi partneregyetemének együttműködésére épít. A Pécsi Tudományegyetem mellett a szövetségben részt vesz - a konzorcium vezetőjeként - a német Potsdami Egyetem, továbbá a brno-i Masaryk Egyetem, a párizsi Paris-Nanterre, a Rennes I Egyetem, és az olasz Cagliari Egyetem.

Dr. Betlehem József professzor, a PTE általános, kapcsolati és stratégiai rektorhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a hat hónapon át tartó összetett és kemény munka eredményeképp fontos mérföldkőhöz érkeztek a Cagliari Egyetem által vezetett kilencedik munkacsomag – Az oktatás és a kutatás összehangolása – részeként. Egyrészt kiválasztották azokat a kutatási témaköröket, amik mentén a hat egyetem oktatói, kutatói együttműködésének elősegítése zajlik majd a következő években, valamint kijelölték az indikátorokat, amelyek mentén az elért eredményeket értékelni szükséges.

Annak érdekében, hogy a témák széles köre összhangban legyen az EDUC Szövetség legfőbb jellemzőjével, a multidiszciplinaritással, a következő kutatási témaköröket határozták meg, zárójelben jelezve az adott szeminárium leendő szervezőjét, házigazdáját:

  1. Egész életen át tartó egészség és jólét (Pécsi Tudományegyetem, Magyarország)
  2. Kiberbiztonság és mesterséges intelligencia (Masaryk Egyetem, Brno, Csehország)
  3. Európai Unió (Cagliari Egyetem, Olaszország)
  4. Fenntartható változások: éghajlat és erőforrások (Potsdami Egyetem, Németország)
  5. Igazságosság, egyenlőtlenség és befogadás (Nanterre Egyetem, Párizs, Franciaország)
  6. Mobilitás / intelligens városok (Rennes I Egyetem, Rennes, Franciaország)
  7. Kultúra és örökség (Nanterre Egyetem, Párizs, Franciaország)

A folytatásról dr. Tarrósy István, a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának vezetője számolt be: „A következő lépés bizonyos témakörökre fókuszáló szemináriumok szervezése, ami lehetővé teszi az EDUC- egyetemek PhD-hallgatói és vezető kutatói számára, hogy személyesen találkozzanak, bemutassák tevékenységüket, megvitassanak új kooperációs lehetőségeket, vagy már meglévő együttműködéseiket bővítsék további partnerek bevonásával. Az EDUC Szövetség és a francia kormány számos mobilitást finanszíroz majd annak érdekében, hogy az EDUC-egyetemek PhD-hallgatóit és vezető kutatóit olyan szemináriumokon való részvételre ösztönözzék, amelyek őket a leginkább érdeklik.“

A COVID-19 vírus okozta veszélyhelyzet miatt a szemináriumok valószínűleg ősszel indulhatnak el. A naptári beosztásról és a részvétel feltételeiről tájékoztatást ad majd a Pécsi Tudományegyetem.

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!