Folytatódik a mérnökök és az orvosok együttműködése

2020. július 14.

A Covid-19 járvány miatti veszélyhelyzet idején fejeződött be a Pécsi Tudományegyetemen a Tématerületi Kiválósági Program egyéves szakasza, amelynek keretében a hétköznapi életminőséget javító, és a betegek gyógyulási esélyeit növelő fejlesztéseken műszaki és egészségügyi szakemberek közösen dolgoztak.

Mesterséges intelligenciával tanítható, betegre szabható, 3D-s nyomtatott művégtagot készítettek, orvosi szoftvereket fejlesztettek és mesterséges szövetek előállításával (bioprinting) is foglalkoztak. Utóbbiakkal betegségeket lehet modellezni, a gyógyszerkutatáshoz kapcsolódó toxikológiai vizsgálatokat lehet végezni, vagy akár csont- és porcpótlásokat lehet készíteni.

Dr. Medvegy Gabriella egyetemi tanár, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja a kutatás-fejlesztés jövőjéről, valamint a mesterképzésről is nyilatkozott a computerworld.hu-nak. Mint mondta, a 2019-ben indított, egyéves futamidejű Tématerületi Kiválósági Programban a PTE kifejezetten a biomedical engineering területén kínálkozó tudományos, kutatási, fejlesztési és innovációs lehetőségek feltérképezésére kapott kormányzati támogatást. A munkában elsősorban a Műszaki és Informatikai Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar kutatói vettek részt, de bekapcsolódtak a projektekbe a Gyógyszerésztudományi Kar, az Egészségtudományi Kar és a klinikum képviselői is. A programban tizenöt kutatócsoport dolgozott.

Dr. Medvegy Gabriella kitért arra is, hogy a Tématerületi Kiválósági Programon belül a következő két évre ismét van lehetőségük pályázni, július elején be is adták  pályázatukat. Céljuk, hogy a kutatócsoportok ne lehatároltan, egyirányú fókusszal működjenek, hanem ismerjék meg a többiek szempontjait is, illetve még több mérnök és orvos dolgozzon együtt. Az már most látható, hogy a Tématerületi Kiválósági Programon kívül is találnak olyan projekteket, amelyek keretében folytathatják a megkezdett munkát.

Az interjúban arról is szó esik, hogy felismerve a piaci igényeket, a közelmúltban egészségügyi mérnök mesterszak akkreditációjára irányuló kérelmet nyújtottak be a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottsághoz. Reményeik szerint támogatást nyer a kezdeményezésük, és 2021-ben, a Műegyetem után másodikként, elindíthatják Magyarországon a biomedical engineering mesterképzést.

A kezdetben angol nyelvű képzés gazdája a Műszaki és Informatikai Kar lesz, de részt vállal az oktatásban az Általános Orvostudományi Kar is. Arra számítanak, hogy a biomedical engineering nagy nemzetközi érdeklődésre tart majd számot.

Forrás:

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!