„Egyelőre nincs mitől tartani, de a helyzet forróbb lett” - interjú dr. Kemenesi Gábor virológussal

2020. július 15.

A koronavírus-járvány egyes országokban tapasztalható felfutása kapcsán az esetleges második hullám hazai előfordulásáról, a vízben történő megfertőződés esélyeiről, valamint a vírus levegőbéli terjedéséről is nyilatkozott a 24.hu-nak dr. Kemenesi Gábor virológus, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa.

Mint mondja, itthon egyelőre nincs mitől tartani, de a helyzet forróbb lett. Minél nagyobbak a gócpontok a környező országokban és minél közelebb vannak azok hozzánk, logikusan úgy nő az esély a vírus többszörös behurcolására. A rengeteg turista miatt számíthattunk a horvátországi esetszámok növekedésére, illetve a felfutásra minden olyan országban, ahol hibás vagy elégtelen volt a járványkezelés. A mindennapi védekezés gyakorlatában a magyar lakosság számára egyelőre nincs változás, de talán még nagyobb fegyelemre van szükség: ne most akarjunk mindenáron külföldön nyaralni.

A szakember nagyobb léptékben gondolkodva sem borúlátó. Szerinte az őszi szezonra lehet készülni a meglévő tudás és tapasztalatok alapján, és már elenyésző az esélye annak, hogy a hatóságok csak futnak a járvány után.

Kifejtette, hogy a koronavírus vízben való terjedésére nincsenek célzott kutatások, ezért csak annyit mondott, hogy a medencék klórral kezelt vize feltehetően hátrányosan hat a vírusra, a tavaknál, folyóknál, tengereknél pedig a felhígulás nagyon fontos tényező. A fertőzés átadásához egyénileg változó mértékű, de mindenképp nagyon sok vírus kell, úgynevezett fertőzőképes mennyiség. Ha ez meg is van a vízben landoló nyálban, akkor is többesélyes, mennyi jut el belőle a másik emberhez. Amire viszont a strandokon is nagyon kell figyelni, az a távolságtartás, a fertőtlenítés és esetenként a maszk viselése. Felhívta a figyelmet, hogy kerüljük a tumultust a lángososnál vagy a fröccsért sorban állva, és ne egymás nyakába feküdjünk a parton.

Forrás:

24.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!