Mesterséges intelligencia segíti a dunántúli stroke-hálózatot

2020. augusztus 17.

“Magyarországon évente közel 40 ezren kapnak stroke-ot és 13 ezer ember veszti életét agyi érkatasztrófa miatt. Az esetek 80-85 százaléka vérrög okozta érelzáródás következtében alakul ki, melynek gyógyításában a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú” - mondja dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Neurológiai Klinikájának egyetemi docense.

„A stroke terápiája az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül, a legjobb kezelési módszer kiválasztása ma már döntő mértékben a modern képalkotó diagnosztikára, a CT- és MR-vizsgálatok eredményeire támaszkodik. Manapság a vérrög feloldása mellett lehetőség van annak mechanikus eltávolítására, amit neurointervenciós centrumokban végeznek, a Dél-Dunántúlon a PTE Klinikai Központja Rét utcai Idegsebészeti Klinikáján” - tudtuk meg dr. Büki András professzortól, a klinika igazgatójától.

Amennyiben egy beteg a stroke tüneteivel kerül a közeli kórházba, a CT-vizsgálatot és a vizsgálat kiértékelését minden esetben minél hamarabb kell elvégezni. A gyors kiértékelést manapság már számítógépes program is támogatja. A program mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a sérült agyterületet, valamint megtalálja az érelzáródás helyét, és ki tudja mutatni az ennek következtében kialakuló véráramlási zavart.

“A Pécsi Tudományegyetem Orvosi Képalkotó Klinikája és a Pécsi Diagnosztikai Központ szakembereinek az együttműködésében egyedülálló telemedicina megoldás született” - avatott be a részletekbe dr. Dóczi Tamás akadémikus, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy ez a rendszer lehetővé teszi a régió kórházaiban a fenti számítógépes kiértékelő rendszer alkalmazását. Ennek lényege egy olyan számítógépes hálózat, amely az interneten keresztül képes a régióban készült CT-képanyag továbbítására, így a nap bármely szakában készült CT-vizsgálatok digitális képanyagát a Pécsi Diagnosztikai Központban üzemelő központi számítógépre küldhetik, ami elvégzi a vizsgálat azonnali kiértékelését.”

„Az eredményt a beutaló orvos és a neurointervenciós szakember néhány percen belül akár egyszerre is meg tudja tekinteni, sőt okostelefon alkalmazás segítségével bármilyen mobileszközön is megtekinthető az eredmény” – mondja dr. Bogner Péter professzor, a Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója.

“A telemedicina megoldás segít annak eldöntésében, hogy milyen terápiát alkalmazzanak a szakemberek, és szükség esetén a betegeket haladéktalanul az idegsebészetre lehet szállítani a vérrög gyors, mechanikus eltávolítására. A stroke-hálózatban a szombathelyi, a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a szekszárdi és a bajai kórházak vesznek részt, de a rendszer akár a teljes dunántúli régióra kiterjeszthető” – összegezte a lehetőségeket dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!