COVID19-Összegző a Hallgatói Önkormányzattól

2020. szeptember 7.

Kedves Hallgatótársak!

Ezen összegző oldalunk célja, hogy egyetlen felületen gyűjtse össze a kormány, az egyetem, illetve kar által kiadott tájékoztatók, utasítások és rendeletek legfontosabb, jelenleg is érvényben lévő szabályozásait és azt lényegre törően és közérthetően, témák szerint kategorizálva tegye elérhetővé a hallgatók számára. A felület jelenleg is aktív, tartalmát az új szabályozások megjelenésével folyamatosan frissítjük.

A felület frissítve: 2021.07.06. 18:40
Az újonnan hozzáadott vagy módosított pontok a következőképpen vannak jelölve: ▶️

Az összefoglaló az alábbi főbb pontok köré épül:
1. BELÉPÉSI & MŰKÖDÉSI REND
2. OKTATÁS & VIZSGÁZÁS
3. PCR TESZT & ALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT
4. UTAZÁS & KARANTÉN
5. KOLLÉGIUM
6. ÜGYINTÉZÉS
7. PÉNZÜGYEK
8. ORVOSI ELLÁTÁS
9. ÖNKÉNTES MUNKA


1. BELÉPÉSI & MŰKÖDÉSI REND

1.1 Az Egyetem létesítményei – ide nem értve a Klinikai Központot – a helyben szokásos módon közzétett nyitva tartási rend szerint látogathatóak. Karunk főépülete 5:00-tól szorgalmi időszakban 22:00-ig, vizsgaidőszakban 24:00-ig tart nyitva.
http://bit.ly/202020RKEU_V3 (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 3§ (1) bekezdés)

1.2 Az Egyetem épületeit, kurzusait kizárólag olyan egészséges, koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja, akinek testhőmérséklete nem haladja meg a 37,8°C-ot. A megbetegedés jellemző tünetei: köhögés, nehézlégzés, légszomj, láz, hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, íz- és szaglászavar. Az intézmény látogatása kizárólag meghatározott célból (oktatás, kutatás, munkavégzés, tanulmányi cselekmények elvégzése, ügyintézés) és csakis ezen cél időtartama alatt lehetséges.
http://bit.ly/202020RKEU_V3 (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 3§ (2-3) bekezdés)

1.3 Az Egyetem területére beléphet az, aki orvosi igazolást mutat be arról, hogy a tünetei nem a koronavírus fertőzéssel függnek össze.
http://bit.ly/202020RKEU_V3 (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 5§ (2) bekezdés)

1.4 A vizsgára történő beléptetés része a főbejáratnál történő testhőmérséklet mérés. Akinek a testhőmérséklete többszöri mérés után is meghaladja a 37,5 °C fokot, az épületbe nem léphet be. Erről igazolást kap, melyet a tantárgyfelelősnek és a Tanulmányi Hivatalnak megküldve a hiányzása igazoltnak tekinthető, így vizsgaalkalmat nem veszít. Azon hallgatók akiknek más betegség miatt tartósan emelkedett a hőmérséklete, az erről szóló hivatalos orvosi igazolást bemutatva jogosultak a belépésre.

1.5 Kinyitottak az egyetemi könyvtárak. A nyitvatartásról és szabályokról az alábbi poszt nyújt bővebb tájékoztatást:
https://www.facebook.com/pteaokhok/posts/3827260733987788

1.6 A Tudásközpontban lehetőség van a kölcsönzésre védettségi igazolvány nélkül is. A szolgáltatás igénybevételéről további információk és a szükséges űrlap az alábbi oldalon érhető el: 
https://www.lib.pte.hu/hu/nyitas_2021._majus_10.-424

1.7 Az Egyetemi sportlétesítmények csak az azok használatára jogosult személyek számára látogathatóak. A szabadtéri sportpályák használhatóak szabadidős sporttevékenységre.
http://bit.ly/202020RKEU_V3 (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 13§ (1, 3) bekezdés)

1.8 Amennyiben az Egyetem területén a hallgató által az előírt védőintézkedések nem betartottak, az Egyetem kijelölt munkatársai a szabályok betartására, illetve ennek sikertelensége esetén az Egyetem területének elhagyására szólíthatják fel.
http://bit.ly/202020RKEU_V3 (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 4§ (1) bekezdés)

1.9 Amennyiben a szabályok betartása nem érhető el, illetve az adott hallgató ismételten megsérti az intézménylátogatás rendjét, akkor a vonatkozó fegyelmi, illetve kötelezettségszegési eljárások alapján felelősségre vonható.
http://bit.ly/202020RKEU_V3  (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 4§ (2) bekezdés)

1.10 A személyes jelenléthez kötött tanulmányi cselekményekben érintett hallgató köteles az Egyetem alábbi felületén bejelenteni, ha járványügyi megfigyelés alá kerül, a esetleges hatósági, háziorvos által előírt vagy önkéntes otthoni elkülönítés kezdetét és végét, illetve ha PCR vagy gyorsteszt vizsgálaton esik át és annak eredményét. A korábbi bejelentő felületek használata nem szükséges.
https://iig-hr.pte.hu/ 

1.11 Eltörölték a kijárási tilalmat. Véget ért továbbá a üzletek és szolgáltatók kötelező zárási ideje is.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-szabalyok-jonnek-5-millio-beoltott-utan

▶️ 1.12 Megszűntek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és a négyzetméter alapú létszámkorlát.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megvan-az-55-millio-beoltott-szombattol-mar-nem-kell-maszk

1.13 Az egyéni, illetve a csapatsport is megengedett közterületen.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-szabalyok-jonnek-5-millio-beoltott-utan

▶️ 1.14 Ismét engedélyezett a gyülekezés. Családi összejöveteleken és magánrendezvényeken is legfeljebb százan vehetnek részt.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-szabalyok-jonnek-5-millio-beoltott-utan

1.15 A szabadtéri rendezvények 500 fő alatt bárki által látogathatóak. Az 500 főt meghaladó rendezvények esetén kötelező a védettségi igazolvány. A zárt térben tartott, illetve a zenés-táncos rendezvényeken is csak védettségi igazolvánnyal lehetséges a részvétel.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-szabalyok-jonnek-5-millio-beoltott-utan

▶️ 1.16 Már védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megvan-az-55-millio-beoltott-szombattol-mar-nem-kell-maszk

▶️ 1.17 A kötelező maszkviselés megszűnt az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, azt már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell viselni. Viselése az említett helyeken azonban senki számára nem tiltható meg.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megvan-az-55-millio-beoltott-szombattol-mar-nem-kell-maszk


1.18 Ingyenes utazhatnak valamennyi helyközi és helyi járaton az egészségügyi dolgozók és a védekezésben szerepet vállaló hallgatók. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges egy hallgatói jogviszonyt igazoló igazolvány (diákigazolvány), illetve egy munkáltató által kiállított igazolás. 
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/schanda-ingyen-utazhatnak-az-egeszsegugyi-dolgozok-es-vedekezesben-reszt-vevo-hallgatok

A formanyomtatvány elérhető az alábbi közlöny mellékleteként:
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/e35363d964683da1d1a8b57aa9220fe36dfb5f7f/megtekintes

1.19 A veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig vehetik igénybe az utazási kedvezményeket mindazon hallgatók, akiknek a diákigazolványára a 2019/2020-es tanév bármely félévének matricája, vagy a 2020/2021-es tanév I. féléves matrica került felragasztásra.
https://bit.ly/ervenyesdiak

1.20 Május 25-től újra fizetőssé válik a parkolás Magyarországon.  
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-az-oltasnak-koszonhetoen-sikerult-legyozni-jarvany-harmadik-hullamat


2. OKTATÁS & VIZSGÁZÁS

2.1 A tavaszi szemeszter március 16. (kedd) napjától ismét hibrid oktatási modellt követve folytatódik. A tantárgyfelelősök saját hatáskörben jogosultak arra, hogy eldöntsék melyik modellt követik.
https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13620

2.2 Arra kérünk mindenkit, hogy a negatív eredmények megérkezéséig az online órákat kövesse, amennyiben megállapításra került a teszt szükségessége. Az eredmény megérkezését követően pedig azonnal kapcsolódjon be a jelenléti oktatásba.

2.3 A karantén miatt kimaradó órák igazolt hiányzásként lesznek feltüntetve, pótlásával kapcsolatban a tantárgyfelelőssel kell egyeztetni a részleteket illetően. A tantárgyfelelősök listáját az alábbi dokumentumban találjátok:
http://bit.ly/tantargyfelelosok2020

2.4 Járványügyi intézkedés hiányában a szigorló hallgatók nem távolíthatóak el a klinikai szakmai gyakorlatokról, azokat a járványügyi és betegvédelmi intézkedések maradéktalan betartásával folytatni kell.

2.5 Amennyiben a járványügyi hatóság intézkedést nem tart szükségesnek, a hallgató gyakorlata nem szakítható meg, de annak formája a gyakorlatvezető szakember döntése alapján megváltoztatható.

2.6 A nyári szakmai gyakorlatokra épülő tantárgyak előfeltétele módosításra kerül, hogy a hallgatók járványügyi okból történő akadályoztatása ne vezessen tanulmányaik késleltetéséhez. Ettől függetlenül a nyári gyakorlatok szorgalmi időszakban történő letöltése továbbra sem lehetséges, így javasolt azokat a megfelelő időben elvégezni, hogy a későbbiekben ne torlódjanak egymásra. 
https://aok.pte.hu/hu/koronavirus/9992/hir/12320

2.7 A nyári gyakorlatok során könnyítésképp lehetőség van az óraszám alapú teljesítésre, ügyeleti és hétvégi tevékenység beszámítására, illetve a gyakorlat nem akkreditált helyen történő elvégzésére.
https://aok.pte.hu/hu/koronavirus/9992/hir/12320

2.8 A Klinikai Készségek Leckekönyvében a tantárgyfelelős is jogosult a konkrét gyakorlatvezető helyett olyan aláírások pótlására, melyek a tantárgy során kötelezően oktatott gyakorlati elemek elsajátítását igazolják. Ezen felül lehetőség van külön lapon, elektronikusan is beküldeni az oktató aláírását a készséggel kapcsolatban, amit a Tanulmányi Hivatal érvényesít a hallgató KKL-ében.
https://aok.pte.hu/hu/koronavirus/9992/hir/12320

2.9 A vizsgaidőszakban a kötelező tantárgyak esetén csak jelenléti vagy in-house online vizsga szervezhető. A választható tárgyak számonkérése történhet distant online formában is.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.10 Írásbeli vizsga esetén legalább 6 db vizsgalehetőséget kell meghirdetni a szokásos 5 helyett. Szóbeli vizsgák esetén minden vizsgahétre legalább két vizsganap szervezendő.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.11 A tantárgyfelelősöknek lehetőségük van a vizsgaidőszak során további vizsganapok és vizsgaidőpontok meghirdetésére. Ezen felül hétvégi és munkaszüneti napokra is jogosultak vizsgát kiírni.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.12 A vizsgákról dokumentáltan járványügyi okból történő hiányzás igazolt hiányzásnak minősül. A hallgató a vizsgalehetőséget nem veszít.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.13 A plusz dékáni méltányosság lehetősége továbbra is elérhető azon hallgatók számára, akik a korábbi szemeszterek során még nem használták azt fel.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.14 A 2020/2021. tanév tavaszi szemeszterében az önkéntes és kirendelt hallgatók esetén tanulmányi okból (nem megfelelő kreditszám, tanulmányi átlag) történő átsorolásra a 2021/2022-es tanévre nézve nem kerülhet sor.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.15 A kirendelésben, illetve önkéntességben részt vett vagy részt vevő hallgatók számára a 2020/2021. tanév tavaszi féléve meghosszabbodik 2021. augusztus 31-ig. Így igény esetén az elmaradt gyakorlatok teljesíthetőek.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf 

2.16 Az önkéntes munkában, a kirendelésekben részt vevő, valamint a járvány által a tavaszi szemeszterben dokumentáltan jelentős mértékben akadályoztatott hallgatók számára a Kar augusztusban rendkívüli vizsgaidőszakot biztosít. A rendkívüli vizsgaidőszak pontos részleteiről a Tanulmányi Hivatal legkésőbb a vizsgaidőszak utolsó napjáig tájékoztatja a hallgatókat.
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.17 A Tanulmányi Hivatal által kiadott, a vizsgaidőszakkal kapcsolatos további  részleteket, illetve határidőket tartalmazó tájékoztató az alábbi oldalon érhető el:
https://aok.pte.hu/docs/th/file/2020-2021/vizsgaidoszak_hallgatoitaj_20202021tavasz_AOK_HUN_.pdf

2.18 A Kar által összegyűjtött, a vizsgaidőszakkal kapcsolatos gyakran előforduló kérdések és ezek válaszai az alábbi oldalon tekinthetőek meg: 
https://aok.pte.hu/hu/koronavirus/9992/hir/12320

2.19 A PROFEX orvosi szaknyelvvizsgák a tavaszi szemeszterben elmaradnak, legközelebb november 13-án lesz lehetőség a vizsgázásra. A Kari Szaknyelvi Vizsgák online kerülnek megrendezésre. Akinek államilag elismert nyelvvizsgára van szüksége, annak az ITOLC online vizsgát ajánlja a Nyelvi Intézet. 
http://profex.aok.pte.hu/hu/covid-2021

2.20 Ha már rendelkezel Amboss felhasználói fiókkal, akkor most megújíthatod az előfizetésed az “activate your license”-re kattintva. Amennyiben még nem rendelkezel ilyen fiókkal, akkor a következő módon tehetsz szert rá (angol tudás szükséges):
https://bit.ly/2EqdTpC
https://www.facebook.com/pte.aok.egsc/photos/a.661146763915556/3571842076179329


3. PCR TESZT & ALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT

3.1  A PTE ÁOK a továbbiakban csak a következő esetekben biztosítja az ingyenes PCR tesztet hallgatói számára:
- amennyiben valaki először érkezik tanulmányi céllal Pécsre a 2020/2021-es tanévben, vagyis az előző szemeszterben nem vett részt az oktatásban,
- abban az esetben, ha a Klinikai Központ sajátos óvintézkedéseire figyelemmel a hallgató számára a gyakorlat megkezdésének előfeltétele a PCR teszt ÉS erről igazolást tud benyújtani,
- ha a hallgató önhibán kívül COVID fertőzés vagy annak gyanúja miatt karanténba kerül, és a tanulmányoknak az egyetem területén való folytatása céljából szükség van PCR tesztre,
- amennyiben a hallgató COVID ellátásban végzett önkéntes munka után további nem COVID-dal kapcsolatos ellátásban vesz részt.

3.2 Szűrésre jelentkezni a igényfelmérő kérdőíven keresztül lehet. Ez alapján történik folyamatosan a beosztás, mely a lenti linken tekinthető meg. Akinek az időpontja nem megfelelő, illetve aki kétszer látja magát, az írjon nekünk üzenetet Facebookon, jelezve a probléma jellegét. Erre fokozottan kérünk Titeket, mivel egy-egy ilyen eset más hallgató sikeres tesztelését jelentheti.
Jelentkezés a szűrésre: https://bit.ly/PTEAOKszures
A beosztás: https://bit.ly/UPMSschedule

3.3 Szeretnénk felhívni a figyelmeteket a higiénés szabályok betartására, használjátok a kihelyezett fertőtlenítőket és törekedjetek a 1,5 m védőtávolság betartására. A várakozás közben kültéren és beltéren is kötelező a papírmaszk viselése. Aki tud, az kérjük vigyen magával tollat az esetleges vírusterjesztési rizikó csökkentése érdekében.

3.4 A szűrést térítésmentesen elvégzi az egyetem Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központja (FMK) a Nyár u. 8 alatti telephelyén, amennyiben annak oka a 3.1 pont alatt felsorolásra került. Azon hallgatók, akik a felsorolt kritériumok egyikének sem felelnek meg, költségtérítéses formában végezhetik csak el a tesztet. Tehát akik az előző szemesztert Pécsen töltötték, a vizsgaidőszakra hazautaztak és most a visszatérés alkalmával PCR teszt szükséges a határátlépés okán kiszabott karantén elhagyásához, azoknak kizárólag térítés ellenében végezhető el a teszt.

3.5 Az általánosan szükséges járványügyi elővigyázatosságon és védőeszközökön, valamint tesztelésen túlmenő intézkedések, többszöri vagy ismételt tesztelés esetén a költségek az adott szervezeti egység (például klinika, intézet) működési keretét terhelik.

3.6 A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján szereplő, PCR vizsgálatra kijelölt laboratóriumok bármelyikében végzett PCR vizsgálat eredménye elfogadható, amennyiben az elkészítés idejét tekintve megfelel az előírtaknak, azonban az egyetem a hatáskörén kívüli teszteket nem támogatja anyagilag.
https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

3.7 Az eredmény elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT - www.eeszt.gov.hu) keresztül, azonban a bejelentkezéshez szükség van egy ügyfélkapu azonosítóra. Amennyiben még nincsen azonosítótok, úgy van lehetőség online regisztrálni egy elektronikus személyi igazolvány (2016 vagy később kiadott) segítségével az alábbi módon: http://bit.ly/UKregisztracio

3.8 Az eredmények intézetek/klinikák felé történő bemutatása történhet digitális, illetve papír formában is, ennek pontos módjáról a tantárgyfelelős tájékoztatja a hallgatókat. A magyar hallgatók az EESZT-n keresztül tudják az eredményüket bemutatni. 

3.9 Pozitív teszt esetén az adott járás Járványügyi Osztálya felveszi a kapcsolatot az érintett személlyel a követendő protokollokkal és teendőkkel, illetve a kontaktlista felállításának ügyében. Negatív eredmény esetén nem küldenek tájékoztatást.
Aki igazoltan koronavírus fertőzött, az tájékoztassa az Egyetemet, kollégium vezetőjét ennek tényéről, valamint a hatóságok által elrendelt intézkedésről és annak határidejéről.
https://iig-hr.pte.hu/ 

3.10 A felsőbbévesek számára az alkalmassági vizsgálatok határozatlan időre fel vannak függesztve.


4. UTAZÁS & KARANTÉN 

4.1 A határátlépés során rendőrségi engedély igénylésére van szükség az alábbi esetek KIVÉTELÉVEL:
- magyar állampolgárság
- állandó tartózkodási kártya birtokában
- tartózkodási engedély birtokában (legalább 90 napra szólóan)
- EU-ból, Izlandból, Svájcból, Norvégiából, Szerbiából és Liechtensteinből érkezés esetén, regisztrációs kártya és lakcímkártya birtokában

Az igénylés menete az alábbi tájékoztatóban olvasható:
bit.ly/howtoapplyforPC

4.2 November 13-át követően lejáró külföldi dokumentumok megtartják érvényességüket 30 napig a veszélyhelyzet lejárását követően.

4.3 Határátlépést követően érkezési országtól függetlenül 10 napos karanténba kell vonulni.

4.4 Azon hallgatónak nem szükséges a határátlépést követően karanténba vonulnia, aki az elmúlt 6 hónapban produkált pozitív PCR eredményt. Ebben az esetben szükséges bemutatni a pozitív tesztet, illetve az utána készült negatív tesztet is. Az ellenanyag alapú tesztek nem elfogadottak.

4.5 Az a személy aki határátlépés okán került hatósági karanténba és tünetmentes, hatósági engedéllyel elhagyhatja a karantént PCR tesztelés céljából. A karantén elhagyásához a Rendőrségen keresztül az alábbi módon kell engedélyhez folyamodni:
http://bit.ly/leave4PCRtesting

4.6 Két negatív eredmény esetén a hatósági karantén korábban is elhagyható, azonban a két mintavételnek 5 napon belül kell történnie, minimum 48 óra különbséggel. A két negatív eredmény hatóságok felé történő prezentálása az alábbi módon történik:
http://bit.ly/TwoNegPCR

4.7 Magyarországra történő beutazás esetén, a karantén elhagyásához szükséges két PCR teszt közül az első elfogadható, ha schengeni tagállamban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában készült, illetve amennyiben az legfeljebb 48 órával az érkezés előtt készült. Az eredmény magyar és angol nyelven fogadható el.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyzati-tajekoztatasi-kozpont-kozlemenye-kormany-mai-uleserol

4.8 Az a személy, aki a hatósági karantén során végig tünetmentes volt, 10 nap után hatósági engedély nélkül elhagyhatja a karantént. Tünetmentesség esetén a tanulmányok folytatásához elegendő egy negatív teszt eredmény a karantén lejárta után.
http://bit.ly/0921eljarasrend (Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban 3.3. pont)

4.9 Amennyiben határátlépés vagy kontaktkutatás okán elrendelt karantén időtartama alatt tünetek jelennek meg, úgy telefonon kell felkeresni a háziorvost, akinek lehetőségében áll mentőt kérni tesztelés céljából.

4.10 A hatósági karanténban lévő ÉS tüneteket produkáló hallgatóknak a teszt elvégzésére csak a karantén lejártakor és a tünetek megszűnésekor van lehetősége az FMK-ban.

4.11 A tesztpozitív hallgatók karanténja letölthető saját lakásban vagy karantén kollégiumok egyikében:
PTE Szántó Kollégium
Pécs, Szántó Kovács János u. 1/d.
“C” szárny
Alagsor

Damjanich Kollégium
Pécs, Damjanich u. 30.
http://bit.ly/152020RKEU_2 (15/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 4.§ (1a) bekezdés)

4.12 A hatóságok által kötelezően előírt, illetve önkéntes karantén esetén is a karantén kollégium térítés ellenében vehető igénybe, melynek díjszabása a következő:
http://bit.ly/PTEQuarDormFees

A fenti díjszabásban foglalt szolgáltatás a higiénés cikkek (folyékony szappan, wc papír) pótlását és az ágyneműcserét (a fertőzött textil mosatásra vonatkozó szabályok alapján) is tartalmazza. Az ellátással igényelt karantén szolgáltatás napi háromszori étkezést (hideg reggeli és vacsora, meleg ebéd) tartalmaz.
http://bit.ly/152020RKEU_2 (15/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 6§ (1-2) bekezdés)

4.13 Indokolt esetekben, igénylés alapján a Kollégiumi Központ vezetője a karantén szolgáltatás költségeinek megtérítése alól – indokolt és írásba foglalt döntésével – részben vagy egészben mentesítheti a szolgáltatás igénybe vevőt.
http://bit.ly/152020RKEU_2 (15/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 6§ (5) bekezdés)

4.14 A hatósági vagy az önkéntes karantén ideje alatt kollégiumi lakhatási szerződést felmondani nem lehet.
http://bit.ly/152020RKEU_2 (15/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 6§ (4) bekezdés)


5. KOLLÉGIUM

5.1 A kollégiumi kiköltözéssel és a rektori méltányossági kérelmekkel kapcsolatban az EHÖK a határidőt (november 15. 16:00) megelőzően részletes tájékoztatást biztosított az érintett hallgatóknak.
http://pteehok.hu/hirek/tajekoztato-a-pte-kollegiumainak-ideiglenes-elhagyasarol
http://bit.ly/212020RKEU 

5.2 További kérdések esetén a következő e-mail címen lehet érdeklődni:
kollegiumok.ehok@pte.hu


6. ÜGYINTÉZÉS

6.1 A tanulmányi ügyek intézése elsősorban online történik (e-mailben vagy Neptunon keresztül), kivéve az alábbi eseteket:
a) díj- és/vagy térítés fizetési kötelezettség teljesítése az erre kijelölt egyetemi pénztárakban
b) előzetes e-mailben vagy online történő időpontfoglalással (Teams megbeszélés vagy személyes találkozó)
https://aok.pte.hu/hu/egyseg/570/szolgaltatasok/142

Személyes ügyintézés során kötelező a maszk viselése, illetve a védőtávolság lehetőség szerinti betartása (sorban állásnál 1,5 méter).
http://bit.ly/202020RKEU_V3  (20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás 7§ (1-3) bekezdés)

6.2 A Tanulmányi Hivatal ügyfélfogadási rendje online formában:
Hétfő-Csütörtök 7:30-16:00
Péntek 7:30-13:30
A Tanulmányi Hivatal ügyfélfogadási rendje személyes formában, kizárólag azon hallgatók számára, akik korábban időpontot foglaltak:
Hétfő-Kedd-Szerda-Péntek 09.00-12.00
Csütörtök: 09.00-12.00 és 13:00-15:00
⠀⠀
6.3 Elkészült egy kari tájékozódási segédlet, mely a könnyebb és gyorsabb informálódás céljából jött létre és pontos tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen jellegű problémával melyik kari szervezetet kell keresnetek. A segédlet az alábbi oldalon olvasható:
https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13049

6.4 Az EHÖK Ügyfélszolgálati Irodáján a személyes ügyintézés szünetel. Az ügyintézés az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésre. Amennyiben halaszthatatlan személyes ügyintézésre van szükség, az elnokititkarsag.ehok@pte.hu címen keresztül kell előzetesen időpontot egyeztetni.

Kollégiumi ügyek: kollegiumok.ehok@pte.hu
Pályázati ügyek: palyazatok.ehok@pte.hu
Önkéntességi / kirendelési ügyek: onkentes.ehok@pte.hu
Máshová be nem sorolható ügy: elnokititkarsag.ehok@pte.hu
https://www.facebook.com/ehokkpszi/posts/3679227238856556

6.5 A Központi Tanulmányi Irodán előzetes időpontegyeztetést követően ismét lehetőség van a személyes ügyintézésre. Időpontot a time.pte.hu oldalon lehet foglalni. Az ügyfélszolgálat továbbra is elérhető a infokti@pte.hu e-mail címen és a +3672501681-es telefonszámon.
https://kti.pte.hu/kti-n-ujra-szemelyes-ugyintezes-0510-tol?language=hu

6.6 A Diákiroda változatlan nyitvatartással üzemel: https://aok.pte.hu/hu/egyseg/680


7. PÉNZÜGYEK

7.1 A Kormány döntése alapján a Diákhitel Központ általános törlesztési moratóriumot hirdet a fennálló diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében minden ügyfele számára 2021. június 30-ig. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése 2021. január 1-jén automatikusan meghosszabbítódik, így ennek igénybevételéhez nem kell külön nyilatkozatot tenni. Továbbra is igényelhető maximum félmillió forintig a Diákhitel Plusz, illetve a Diákhitel1 havi keretének bővítése 150 000 forintig. 
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/diakhitel-kozpont-2021-junius-30-ig-meghosszabbitja-az-altalanos-hiteltorlesztesi


8. ORVOSI ELLÁTÁS

8.1 November 1-jétől megváltozott a koronavírus-gyanús és fertőzött betegek sürgősségi ellátásának rendje Pécsett. Akinek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak telefonon keresse fel háziorvosát!
https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13153

8.2 Amennyiben a felkeresés után a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a tünetek alapján indokolt a további kivizsgálás, akkor a Koronavírus Ellátó Központ sürgősségi osztályát (Szendrey utca) kell felkeresni a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztálya (régi 400 ágyas) helyett. A helyszínre jutáshoz ne vegyetek igénybe tömegközlekedést!
https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13153

8.3 Az alábbiakban olvashatjátok a PTE Hotline ajánlását a tünetek kezelését illetően:
http://bit.ly/tipsforsymptoms

8.4 Magyarország kormánya által létrehozott felületen lehetőség van oltásra jelentkezni a TAJ-számmal nem rendelkező hallgatók számára is. A felület az alábbi linken érhető el:
https://vakcinainfo.gov.hu/registration 

Emellett változatlanul működik a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgárok számára fenntartott regisztrációs felület:
https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

8.5 Ingyenes influenza vakcina beadására a saját háziorvosnál van lehetőség. Az FMK-nál csak abban az esetben lehet kérni, amennyiben a hallgató átjelentkezik a Nyár utcai háziorvosi ellátásba.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagnak-mukodnie-kell-hetfotol-eletbe-lepnek-mar-bejelentett-uj-vedelmi-intezkedesek


9. ÖNKÉNTES MUNKA

9.1 Március 8-tól kezdődően önkéntesség helyett kirendeléses formában lehetséges csak a munkavégzés. Az önkéntes jelentkezések befogadása szünetel a kirendelések időtartama alatt. A kirendelés menetéről az alábbi oldal nyújt bővebb tájékoztatást:
https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13229

9.2 Az önkéntes vagy kirendelt munka tanulmányokba történő beszámítási lehetőségeiről az alábbi oldal nyújt tájékoztatást:
https://aok.pte.hu/hu/egyseg/680/szolgaltatasok/145


Folyamatosan frissülő, összesítő oldalak:
Kari tájékoztatók - https://aok.pte.hu/hu/koronavirus/9992/hallgatoknak
Kormány tájékoztatók - https://koronavirus.gov.hu/