„Komolyan kell venni a járványt” - interjú dr. Kiss István professzorral

2020. szeptember 9.

„Következetes maszkhasználattal, a távolságtartási szabályok betartásával és a rendszeres kézfertőtlenítéssel távol lehet tartani a vírust” - nyilatkozta a Pécsi Tudományegyetem epidemiológusa, aki szerint a tavaszi első hullámhoz képest jelentősen lazult a társadalmi fegyelem.

Dr. Kiss István professzor a Karc FM „Hangoló” című műsorában kiemelte, hogy a tavaszi járvány súlyosan érintette a gazdaságot, a háztartásokat és az emberek lelkét is, így érthető, hogy a kormány elkövet mindent azért, hogy az országot ne kelljen ismét lezárni, ehhez azonban az emberek segítségére is szükség van, ám szerinte a második hullámot nem vesszük elég komolyan.

„Nagyon sok ember flangál maszk nélkül. Meg kell nézni az éttermeket, a csoportos értekezleteket, összejöveteleket, mintha mi sem történt volna. Na ez az, ami baj, és emiatt a járvány terjedni fog. Tehát tudomásul kell venni, hogy az, hogy az ország nem zárt be, mint a tavaszi járványnál, az nem azt jelenti, hogy most semmit nem kell csinálni, és mindent szabad. Most lenne különösen fontos, hogy az egyéni védekezési lehetőségeket nagyon következetesen és nagyon intenzíven használjuk. Minden olyan tévtan, amely ezek ellen lázít vagy uszít, nagyon-nagyon káros az emberekre és a járvány terjedésére.

A PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója kiemelte: a mostani járvány sajátja, hogy elsősorban a fiatalok körében terjed, ami nem jelenti azt, hogy a fertőzés meg is marad ennél a generációnál. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy itt nem áll meg, mert a fiatalok találkoznak a szülőkkel, az ismerősökkel, és ahogyan a korábbi példák mutatják, néhány hét után a halálozás is beindul, amikor már az idősek között is terjed.

Forrás:

KarcFM

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!