Beszámoló az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) 2020-as online diákkonferenciájáról

2020. szeptember 21.

2020. augusztus 28-29-én, immáron 14. alkalommal került megrendezésre az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozata (HMAA-HC) által szervezett balatonfüredi konferencia.

Idén rendhagyó módon - a COVID-19 okozta körülmények miatt – az esemény Balatonfüredről koordinálva, de online módon, egyfajta hibridkonferenciaként került megrendezésre. Igaz így a sokak által várt diákok és professzorok által közösen játszott vízilabda mérkőzésről le kellett mondani, viszont a tartalmas és jövőbe mutató tudományos előadásokról szerencsére nem, azok az online platformon is nagy érdeklődésnek örvendve, sikeresen kerültek bemutatásra.

A Konferenciának otthont adó balatonfüredi Állami Szívkórház nagy hangsúlyt fektet a járványügyi szabályok betartására, mely alól természetesen a szervezők sem voltak kivétel, a kórházban a maszk viselése kötelező volt, belépéskor kézfertőtlenítés, COVID-anamnézis kikérdezése, pretriázs és lázmérés várta a helyszínen jelen lévő szervezőket.

Az első nap reggelén, Prof. Dr. Koller Ákos, a HMAA HC elnöke és Prof Dr. Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház igazgatója nyitotta meg a tudományos programot.

A konferencián két klinikai és két alaptudományok, illetve egy e-poster szekció kapott helyet. Nem csak a négy magyar orvosi egyetemről jelentkeztek résztvevők, de a határon túlról is, ezáltal valódi nemzetközi konferencia kerülhetett lebonyolításra.

A Zoom online platformnak köszönhetően az Egyesült Államokból is gond nélkül jelentkeztek be, és tartottak előadást a HMAA anyaszervezetének tagjai, vezetői.

Dr. Khoor András elnök úr is köszöntötte a résztvevőket, valamint a Houston Methodist Hospital-ból Dr. Garami Zsolt, Robot Invasion in the Operating room címmel mutatta be, futurisztikus előadását arról, hol is jár a robotok használata a medicinában. Boston VA-ből Dr. Baffy György korunk egyik legalattomosabb kórképéről, a metabolikus diszfunkció asszociált zsírmáj betegségről tartott előadást.

Egyetemünkről Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna a Hogyan mentsük meg az orvoslást és saját magunkat? címmel tartott online workshopot, és látta el hasznos tanácsokkal a diákokat, a jelen és a jövő orvosgenerációját.

A második napon a klinikai orvostudományok és az e-poster szekciók zajlottak.

Délután, Dr. Kanizsai Péter, egyetemünk Sürgősségi Tanszékének vezetője a szakmájáról tartott interaktív előadást, ami nem csak tavaly, de idén, az online platformon is nagy sikert aratott.

Az eredményhirdetés után az anyaszervezet által sok éve zajló, szigorlóknak szóló cseregyakorlatokról történt beszámoló. Igaz idén sajnos a járvány ebbe is beleszólt, de az egyesület ezentúl is elkötelezett amellett, hogy magyar hallgatókat juttasson ki mind a Buffaloba, mind a Houstonba szóló programokra.

Büszkén számolunk be, hogy a klinikai orvostudományok 2. szekciót, valamint a fődijat (Ivan Krisztinicz award - best English language presenter) karunk végzős hallgatója, Lippai Bálint nyerte.

Előadásában a Szentágothai Kutatóközpont és a PTE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikán folytatott munkájról számolt be, mely során témavezetőivel Dr. Bock-Marquette Ildikóval és Dr. Bakó Péterrel a thymosin beta-4 peptid dobhártyára kifejtett regenerációs hatását vizsgálják, állatkísérletes modellen.

 

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és témavezetőiknek!

 

HMAA HC pécsi képviselői

www.hmaa.org

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!