Janus Pannonius emlékművet avattak a Janus Pannonius Klinikai Tömbben

2020. szeptember 24.

Janus Pannonius az első, név szerint ismert magyar költő és humanista. Annak ellenére, hogy pécsi püspökként tevékenykedett 1459-től haláláig, költészetében a vallásos eszmék mellett megjelenik a reneszánsz gondolkodás és életérzés, a humanizmus. Pécsi kötődése és a műveire jellemző emberközpontú gondolkodásmód juttatta a Pécsi Tudományegyetem vezetését arra a döntésre, hogy a Dél-dunántúli régió legnagyobb egészségügyi ellátó központját – korábbi nevén 400 ágyas klinikát – Janus Pannonius Klinikai Tömbnek nevezze el. A teljeskörűen felújított és 2015-ben átadott épületegyüttes a legmodernebb infrastruktúrával ellátott intézmény, ami folyamatos fejlesztésével a jövőben is központi szerepet vállal a régió betegellátásában.

A névadó személye és emléke előtt tisztelegve, 2019-ben a Pécsi Tudományegyetem pályázati felhívást tett közzé egy emlékmű elkészítésére, amit a Janus Pannonius Klinikai Tömb legforgalmasabb helyén, szigorú műszaki feltételeknek megfelelve kellett megalkotni a kijelölt fal sík adottságai és mérete miatt. Olyan emlékmű létrehozása volt a cél, amely által tisztelettel és méltósággal lehet emlékezni Janus Pannoniusra. Művészeti szempontból szabadjára engedhették fantáziájukat a pályázók, hiszen a költő fiktív ábrázolása is megengedett volt, vagy akár a humanista költészet világából is meríthettek gondolatokat.

Az egyetemi vezetés döntésének értelmében a nyertes domborművet Sápi Márton, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója készítette el. A művészt Janus Pannonius egyik legismertebb műve, az „Egy dunántúli mandulafáról” írt epigrammája ihlette. A bronzból öntött dombormű megalkotója a költő attribútumává vált mandulafa egészét nem kívánta megjeleníteni, hanem a fa legjelentősebb részleteit mozaikszerűen illesztette a megadott fal csempéihez horizontális és vertikális elhelyezkedéssel, ezzel dinamizmust adva a sík felületen elhelyezett reliefnek.

A Janus Pannonius emlékművet – ami a klinikai tömb egyik legfrekventáltabb helyére, a földszintre került – szeptember 24-én avatta fel és méltatta dr. Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke és Jankovits László, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának irodalomtörténész kutatója, oktatója.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!