A HECRIN Konzorcium menedzselte a remdevisir hatóanyagot tartalmazó klinikai vizsgálati protokoll elkészítését és a vizsgálat elindításához szükséges dokumentációt

2020. október 15.

A Richter Gedeon Nyrt. által kifejlesztett és legyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni készítménnyel klinikai vizsgálat kezdődött 2020. október 12-én Magyarországon. A vizsgálathoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújt anyagi támogatást.  A vizsgálat keretében a magyar betegek ingyenesen kapják a készítményt.

A klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház – mellett a Szent János Kórház vesz részt első körben, de további intézmények bevonása is várható. A készítmény csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát és lerövidíti a kórházban töltött időt.

A klinikai vizsgálati protokoll elkészítését és a vizsgálat elindításához szükséges dokumentációt a Pécsi Tudományegyetem keretében működő HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructures Network) Konzorcium menedzselte. A vizsgálatok szakszerű, ugyanakkor rendkívül gyors engedélyezésében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács vállaltak szerepet. Áldozatos munkát végzett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája, valamint az Adware Research Kft. számos munkatársa, mindkét szervezet a HECRIN Konzorcium tagja. A vizsgálati dokumentációkat, szakmai anyagokat a közreműködők megfeszített munkával rekord rövid idő alatt készítették el, és a jóváhagyás is megtörtént a múlt hétvégén.

Elsőként a Debreceni Egyetemen kezdődött el a kezelés október 12-én, de azóta már több beteg is megkapta a magyar gyártású remdesivir infúziót az ország több kórházában.

Forrás:

PTE

Fotó:

MTI

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!