Eredményes mozgásszervi projekt a pécsi és a szegedi Ortopédiai Klinikákon

2020. október 28.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével valósult meg a „Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai” című projekt, melynek keretében hiánypótló, versenyképes tudáscentrumot alakítanak ki. A pécsi Ortopédiai Klinikára világszínvonalú eszközök is érkeztek, amiket már használnak a diagnosztikában. A pécsi klinika mellett - tudományos együttműködési partnerként - a szegedi Ortopédiai Klinika is biztosította szellemi háttérműhelyét, kutatási facilitásait.

A projekt során olyan klinikai mozgásszervi részleg került kialakításra, amely a tudományos igényeknek és a klinikai ellátás - megelőzés, kóros elváltozások felismerése, kezelése és rehabilitációja - céljainak maximálisan megfelel. Mindezt támogatandó jelentős eszközpark is rendelkezésre áll, és a megfelelő képzések által a humán erőforrás is rendelkezik azzal a tudásbázissal, ami a részleg működtetéséhez szükséges. A jelenlegi és a jövőbeni kutatásokban komoly jelentőséggel bír a pályázat keretében beszerzett EOS 2D/3D készülék, ami a nyaki gerincfelvételek elkészítésében segít. A vizsgálatok egy részét képezi ugyanis a csontkor és a kronológiai kor összehasonlítása a gyermekkortól a fiatal felnőttkorig.

Több élvonalbeli sportegyesülettel van szakmai kapcsolata a projekt résztvevőinek úgy az utánpótlásnál, mint a felnőtt korosztálynál, így folyamatos az érintettek vizsgálata. Ez áll a sportolók teljesítmény- és mozgáselemzéséből a sérülésmentes időszakban éppúgy, mint mozgásszervi funkcióvesztés esetén, ami származhat túlterhelésből, sérülésből.

A több éve zajló projekt eredményesnek bizonyul mind a klinikum, mind a kutatás területén, és hosszú távon szolgálhatja a betegek korszerű ellátását és gyógyulását.

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!