Újabb komoly elismerést kapott dr. Buzsáki György agykutató, a PTE díszdoktora

2020. október 28.

Az Idegtudományi Társaság (Society for Neuroscience - SfN) legrangosabb díját, a Ralph W. Gerard Díjat dr. Buzsáki Györgynek, a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorának ítélték oda október 26-án Washingtonban.

A Pécsett végzett agykutató az idegtudomány területén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a társaság alapítójának, Ralph W. Gerard-nak, a híres idegtudósnak emléket állító díjat az SfN Díjátadó Hetén veheti át.

A modern idegtudomány számos elmélete fűződik dr. Buzsáki György nevéhez, aki a New York-i Egyetem idegtudományi professzora, és a világ leggyakrabban idézett idegtudósainak egy százalékába tartozik. Az ideghálózatok szerveződését és működését kutató tudós 1974-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.

„Minden ideköt, mindent, amit tudok, itt szedtem össze. Fantasztikus időszak volt ez, dr. Grastyán Endre professzor vezetése alatt egy jó kis munkacsoport alakult ki” –mondta az UnivTV 2014-es interjújában.

Buzsáki számos tudományos társaság és folyóirat tagja. Innovatív kutatásai révén számos komoly díjat nyert, többek között az agykutatók „Nobel-díját”, az ún. Agy-díjat (The Brain Prize) is megkapta 2011-ben. A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén, a Magyar Felsőoktatás Napján díszdoktori címet adományozott neki.

„Megtiszteltetés, hogy 2020-ban Buzsáki Györgynek adományozhatjuk a Gerard díjat” - mondta Barry Everitt, az SfN elnöke.

„Az agyi ritmusokkal és a neurális kódolással kapcsolatos, úttörő munkája alapjaiban formálta az agyi információfeldolgozásról alkotott elméleteinket” - olvasható az SfN sajtóközleményében.

A Raplh W. Gerard Díjat 1978 óta évente ítélik oda egy-egy meghatározó idegtudósnak, tudományos pályájuk és kimagasló életművük elismeréseként.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!