A korszerű fülhallgatók használata – interjú dr. Bakó Péterrel

2020. november 10.

Az okostelefonok elterjedésével ugyancsak megnőtt azoknak a száma, akiknek a reggeli-esti munkába járás során, sportolás közben, vagy csak úgy, általában, fülhallgató lóg a füléből. Nem mindegy azonban, hogy milyen kialakítású eszközt használunk, és azt hogyan tesszük. A témával kapcsolatban dr. Bakó Péterrel, a PTE ÁOK Klinikai Központja Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusával készített interjút az nlc.hu.

A szakember szerint a fülbe dugható fülhallgatóknál a hallójárat irritációja okozhat problémát, ám szerencsére a mai, korszerű fülhallgatókhoz már többféle méretben készülnek vékony szilikonból gyártott gumiharangok, amikkel mindenki a saját hallójáratának a méretéhez legjobban passzoló darabot választhatja ki. A régebbi változatok keményebbek voltak, ezek megnyomhatták, irritálhatták a hallójáratot, ami gyulladással, fájdalommal járhatott. Ez a mai daraboknál már nem jelent problémát.

A szakember azonban arra figyelmeztetett, hogy még a modern fülhallgatóknál is oda kell figyelni a higiéniára, különösen, ha rendszeres és hosszan tartó használatról van szó. A fül-orr-gégész javaslata szerint a fülhallgató külsejét fontos rendszeresen megtisztítani a használat előtt, emellett a fent említett gumiharangok megfelelő méretének a kiválasztása is fontos.

A fül megfelelő higiéniájának a biztosítása mellett dr. Bakó Péter a zajártalom kérdésére is felhívta a figyelmet az interjúban. Bár a mai okostelefonokban és egyéb audio eszközökben már akadnak a magas hangerő káros hatásaira figyelmeztető lehetőségek, a szakember szerint ezt a legtöbb felhasználó egy gombnyomással el tudja tüntetni, így ezek nem túl sokat érnek. Különösen kültéren fontos odafigyelni a megfelelő hangerő kiválasztására. A kutatásokból kiderült, hogy ma már a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél is gyakran megfigyelhető halláskárosodás, ami feltehetően a magas hangerőn hallgatott zenére vezethető vissza.

Forrás:

nlc.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!