Tudományos és Innovációs Park létesül Pécsett

2021. január 6.

A Pécsi Tudományegyetemen létrehozandó Tudományos és Innovációs Park 4 milliárd forint uniós támogatást nyert a „Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése” elnevezésű GINOP-felhívás eredményeként. A Magyar Közlönyben a karácsonyi ünnepek előtt közzétett kormányzati döntés elősegíti a Pécsi Tudományegyetem vállalkozási és gazdaságfejlesztési funkciójának megerősítését annak érdekében, hogy az intézmény képes legyen egy térségfejlesztő tudományegyetem szerepének a betöltésére.

A négymilliárdos támogatás felhasználása során a PTE célja az innovációt vonzó, és a vállalkozói kedvet és hitet erősítő szellemi és vállalkozási ökoszisztéma kialakítása. A TIP létrehozásával az egyetem a meglévő képzési és innovációs kapacitásaira, a térségi iparági hagyományokra, a klaszterszerveződésekre, valamint országos vállalati-kapcsolati tőkéjére kíván építeni.

„Az előttünk álló évtized legnagyobb kihívása, hogy egyetemünk mennyiben tud a régió motorjává válni” – nyilatkozta Decsi István, a PTE kancellárja, aki elmondta, hogy az első lépést ezzel a fejlesztéssel meg tudják valósítani, de ambícióik nagyságrenddel nagyobbak. Több ütemben szeretnék folytatni a fejlesztéseket, a gazdasági szereplőkkel szorosabb és innovatívabb együttműködés keretében, melynek során láthatóbb és kiemelkedőbb lesz az egyetem, akár nemzetközi vonatkozásban is.

A fejlesztés első üteme még idén elindul, melynek során a vállalkozói kompetenciák fejlesztésén keresztül az egészséggazdasági fejlesztéseket megalapozó tudományos témák, így a digitális egészségipari innovációk, okostechnológiák, valamint a specializált gépgyártás és intelligens technológiák, továbbá a zöld gazdaság kapják a legnagyobb hangsúlyt.

„Az első ütem területileg is az egyetem ingatlanjaiban valósul meg, melynek helyszíne a Nyár utcai telephelyen lesz”– ezt dr. Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes mondta, hozzátéve, hogy a tervezett fejlesztések és azok hatásai valamennyi kar aktivitását ösztönzik majd, például co-working műhelyek megteremtésével.

A tervek szerint 2027-ig több lépcsőfokos projektként szeretnék továbbfejleszteni a Tudományos és Innovációs Parkot, bízva abban, hogy ezekhez is megfelelő támogatást tudnak elnyerni.

Forrás:

univpecs.com

FOTÓ:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!