Anyaméh-átültetésre készülnek a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumban

2021. január 11.

A Pécsi Tudományegyetem által koordinált projekt célja, hogy olyan kutatási és innovációs produktumokat dolgozzanak ki és tegyenek közkinccsé, amelyekkel csökkenthető a termékenység zavara.

„Ma Magyarországon a meddőség a párok 15 százalékát érinti. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium az emberi szaporodóképesség zavaraival, betegségeivel foglalkozik. A háttérben lévő biológiai, orvosi okok közül szeretnénk megérteni azokat, amelyek eddig nem voltak gyógyíthatóak” – nyilatkozta az InfoRádiónak dr. Kovács L. Gábor projektvezető, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának professzora.

Mint mondta, próbálnak új, innovatív eszközökkel közelíteni a témához, megérteni az embrió életéből azt, ami a küldött biokémiai jelek alapján lehetséges. Kiterjesztették a vizsgálatot a férfi terméketlenségre is, ugyanis a meddőség valós oka az esetek csaknem ötven százalékában az apa szervezetében van.

A kutatási program egyik legunikálisabb terve az anyaméh-átültetés, amire eddig még nem volt példa Magyarországon – emelte ki a projekt vezetője. Ennek részleteit még ki kell dolgozniuk. A professzor szerint nagy kihívást jelent ez a programrész. Egy olyan tesztet is szeretnének bevezetni, amellyel behatárolható, mely órákban fogamzóképes az édesanya méhe. Több innovatív gyártó is jelezte részvételét a programban.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium nagyszabású programjához eddig csaknem száz kutató, kilenc egyetemi intézet, három kar és húsznál is több innovatív vállalat csatlakozott.

Forrás:

infostart.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!