Lendület program - pályázat 2021-ben induló kutatócsoportok létrehozására

2021. február 2.

Az MTA elnöke a Lendület program keretében pályázati felhívást tesz közzé 2021-ben induló kutatócsoportok létrehozására. A pályázatokat angol nyelven március 16-ig lehet benyújtani.

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

Lendület-kutatócsoportok támogatására 460 M Ft fordítható, amelyből 11-12 új kutatócsoport indítására van lehetőség 2021. szeptember 1. és 2021. december 1. közötti kezdési idővel.

Támogatási időszak max. 5 év.

A támogatás vissza nem térítendő. Minimális összege évi 25 millió Ft, maximális összege 40 M Ft lehet. A nagy műszerigényű kutatások esetén, elérheti az 50 M Ft határértéket, de az éves támogatás átlaga nem lehet több évi 45 M Ft-nál. A támogató saját forrás meglétét nem követeli meg.

Lendület-kutatócsoport vezetésére PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – az alábbi kategóriákban pályázhatnak:

Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:

a) 38 évnél fiatalabb (1983. augusztus 31. után született),

b) PhD fokozatukat 2017. szeptember 1-je előtt szerezték meg,

c) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:

a) 45 évnél fiatalabb (1976. augusztus 31. után született),

b) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek,

c) Lendület, vagy egyéb, a Lendület támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

Mindkét kategória nyertesei vállalják, hogy a Lendület támogatás ideje alatt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.

A felhívásra történő jelentkezést a kutatócsoportot befogadó intézmény vezetője vagy a befogadó felsőoktatási intézmény rektora a csoport megalakítására és vezetésére pályázó kutatóval közösen nyújtja be.

A Lendület pályázatra jelentkező kutatócsoport-vezető vállalja, hogy a Lendület támogatás elnyerése esetén a program ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik.

A Lendület pályázatra jelentkező kutató rendelkezik azonosítóval a Magyar Tudományos Művek Tárához (MTMT azonosító), az ott tárolt publikációs adatai naprakészek.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!