Oktatás, kutatás, művészet és anatómia – interjú dr. Reglődi Dóra professzorral

2021. február 8.

Dr. Reglődi Dóra professzorral, karunk Anatómia Intézetének igazgatójával a Dunántúli Napló készített interjút oktatásról, kutatásról, a művészet és az anatómia kapcsolatáról.

A beszélgetésből kiderül, hogy már több mint tízszer választották meg a hallgatók kiváló előadónak, gyakorlatvezetőnek, de sok kollégája és az intézet is többször megkapta a medikusok kiváló minősítését. Mint mondja, napjainkban is nagyon nehéz az anatómia tantárgy, mert rögtön az egyetem elején óriási anyagmennyiségből kell megfelelniük a hallgatóknak, és muszáj alaposan számon kérni a tanultakat, mert ez a váza az orvostudománynak.

A hallgatók kiváló értékelése kapcsán úgy véli, hogy ez a kollektívának is szól: miután nagyon magas az óraszám, ide azok jönnek tanítani, akiknek fontos, és akik szeretik ezt csinálni. Mivel rengeteg időt töltenek a medikusokkal, ezért az átlagosnál szorosabb a kapcsolatuk velük.

Folyamatosan fejlesztik az oktatást, egyik új ötlete, ami részben a hobbija is, a rendőrség, a karate, a masszázs és a művészet anatómiai vonatkozásainak vizsgálata. Ezen a téren első nemzetközi sikereit azzal érte el, amikor idegrendszeri szövetmetszeteket hozott párhuzamba Van Gogh, Paál László, Matisse, Dali és Pollock alkotásokkal, és ebből négyszáz született. Ezután a metszethibák adtak újabb ihletet.

Az interjúból kiderül, hogy a művészeti karral együttműködésben a medikusok aprólékosan leírják, hogy mit látnak a mikroszkóp alatti szövetmetszeteken, és ennek alapján festenek képzőművész hallgatók képeket. Ebből a programból hamarosan kiállítást is terveznek.

A kutatásáról is beszél, elmondja, hogy vészhelyzetben, stroke vagy szervátültetés esetében aktivizálódó, sejtvédő hormonokat kutat. Ez a hormon túl gyorsan lebomlik a szervezetben. A hasznosításával foglalkoznak, szemcseppel próbálkoztak, de vannak már a világban olyan változatok is, amelyek orrspray jellegűek.

Hobbija még a versírás, és születnek általa képzőművészeti alkotások is. Egykor aerobikot oktatott, ma is aktívan tornázik, de már csak magában, edzésképp.

Forrás:

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!