Szimulációs betegképzés az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézetben - beszámoló

2021. február 9.

Intézetünkben a tavaszi szemesztert megelőző héten, 3 napon és három nyelven (magyar, angol, német) került sor új laikus színész betegek (SP-k) képzésére. Külön öröm volt számunkra, hogy sikerült angol és német anyanyelvű, valamint a magyar mellett a két idegen nyelv valamelyikét kiválóan beszélő laikusokat is megszólítanunk, és bevonni őket a programba, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a magyar nyelvű képzés mellett, az Angol és Német Programban is alkalmazhatóak legyenek SP-k a szimulációs oktatásban. A német anyanyelvű laikus színészek képzésében vendég oktatóként részt vett Dr. phil. Swetlana Philipp, a Jénai Friedrich-Schiller Universität, Institut für Psychosoziale Medizin, Psychotherapie und Psychoonkologie munkatársa is.

A képzések középpontjában a laikus színészek által megformált szerep személyre szabott felépítése, ill. a hallgatóknak szánt feedback tartalmi szempontjaira, a visszajelzés szerkezetileg és nyelvi megformáltságban megfelelő felépítésére irányult.

Intézetünk Szimulációs Beteg Projektje a PotePillars oktatásmódszertani ötletverseny keretében elnyert támogatásnak köszönhetően fejlődhet tovább ebben az évben. A tavaszi szemeszterben a Gyakorlatorientált Orvosi Kommunikáció (Magatartástudományi Intézet, Alapellátási Intézet, Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet szinergiában oktatott kurzusa), a Fogászati Kommunikáció, és számos szaknyelvi-kommunikációs tantárgy keretében alkalmazzuk a kiképzett szimulációs betegeket. További munkánk az SP-kel támogatott szimulációs oktatás módszertani  lehetőségeinek bővítésére, minél szélesebb körű kari alkalmazhatóságára irányul.

 

Dr. Hambuch Anikó

egyetemi adjunktus

PTE ÁOK ENYKI

intézetigazgató-helyettes

Képgaléria:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!