Covid szerológia vizsgálat az LMI-ben

2021. február 11.

Frissítve: 2021.04.29

Tisztelt Kollégák, tisztelt Beküldők,

a Laboratóriumi Medicina Intézetben elérhetővé vált a Covid szerológia vizsgálat. A vizsgálat kérhető Medsolban, a KKCovid1 kérőlapon, a teszt neve anti-Covid. A vizsgálat eredményeként 2 értéket adunk meg:

Covid nucleocapsid ellenes antitest, normálérték: < 1.0 COI (cut-off value)

Covid spike ellenes antitest, normálérték: < 0,8 U/mL

  • A tesztek nem tesznek különbséget az IgG és IgM antitestek között, bármelyik jelenlétét kimutatják.

  • Mindkét teszt határérték alatti (negatív) eredménye nagy valószínűséggel kizárja a korábbi fertőzöttséget (vagy a betegség lefolyása nem járt antitest termelődéssel, vagy a fertőzés óta eltelt idő alatt az antitestek szintje a detektálási küszöb alá csökkent)
  • Mindkét teszt emelkedése a vírusfertőzésen való átesettséget, vagy aktív fertőzést jelenti. Szintén mindkettő emelkedhet a Sinopharm vakcinával történő oltást követően
  • Csak az egyik antitest emelkedése (anti-Spike vagy anti-Nucleocapsid) szintén valószínűsíti a fertőzésen való átesettséget, de az eredmények értékelése egyénenként más és más lehet, függően a titerek abszolút értékétől, és a páciens anamnézisétől, klinikai adataitól. Covid oltást követően a Spike-protein ellenes antitestek szintje jellemzően magas, míg a Nucleocapsid ellenes antitest szint nem haladja meg a normálértéket (kivéve Sinopharm, lásd fent)
  • Jelenleg nem ismert, hogy a titerek értéke milyen összefüggésben van az újrafertőződés esélyével, de feltételezhető, hogy a titer értéke és az infekcióra való hajlam fordítottan arányos.

    Fontos, hogy az eltérő mérési módszerek miatt, a különböző laboratóriumok által mért eredmények nem összehasonlíthatóak, ezért érdemes ismételt vizsgálatok esetén ugyanazon laboratóriumban végezni minden vizsgálatot.

 

Köszönettel,

 Dr. Nagy Tamás

Intézetigazgató helyettes

Laboratóriumi Medicina Intézet

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!