Térítéses SARS-CoV-2 (COVID-19) szerológia vizsgálat az LMI-ben

2021. március 3.

A Laboratóriumi Medicina Intézetben elérhetővé vált a Covid szerológia térítéses vizsgálat.

 

A vizsgálat díja 10.000,- Ft, mely tartalmazza a vérvétel költségét valamint 2-féle antitest mennyiségi meghatározását. A PTE-vel szerződést kötött egészségügyi szolgáltatók ezen kérőlap kitöltésével rendelhetik meg a vizsgálatot és küldhetnek mintát.  

A vizsgálatra egyénileg jelentkezők a vizsgálat költségét befizethetik az alábbi számlaszámra: 

11731001-23135385-00000000

A közlemény rovatba kérjük írják be: Költséghely: 11143411 és a páciens nevét (tehát nem a befizetőt, hanem azt a személyt, akitől a vérvétel történik), továbbá számlaigény esetén tüntessék fel a számlázási adatokat (adóalany esetén adószám, név, cím, magánszemély estén csak a név, és cím).

Kérjük az átutalást igazoló bizonylatot, valamint személyi igazolványt és TAJ-kártyát hozzák magukkal a vérvételre!

Figyelem: Vérvételt csak 14 év feletti személytől vállalunk! 

Vérvétel helyszíne:

PTE Janus Pannonius Klinikai Tömb, Laboratóriumi Medicina Intézet magasföldszinti vérvételi labor

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság út 13.

 

Vérvételi időpontok (időpont kérése nem szükséges!):

kedd, 11:00 – 14:00

szerda, 11:00 - 14:00

péntek, 11:00 - 14:00

A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerében lesz elérhető.

Eredmények értékelése:

1. Covid Nucleocapsid fehérje ellenes antitest, normálérték: < 1.0 COI (cut-off value)

 

2. Covid Spike fehérje ellenes antitest, normálérték: < 0,8 U/mL 

A teszt gyártóspecifikus U/mL egysége egyenértékűnek tekinthető a WHO első nemzetközi anti-SARS-CoV-2 immunglobulin szabványának BAU/mL-ével. (U= 0,972*BAU​).

 

A tesztek nem tesznek különbséget az IgG és IgM antitestek között, bármelyik jelenlétét kimutatják.

  1. Mindkét teszt határérték alatti (negatív) eredménye nagy valószínűséggel kizárja a korábbi fertőzöttséget (vagy a betegség lefolyása nem járt antitest termelődéssel, vagy a fertőzés óta eltelt idő alatt az antitestek szintje a detektálási küszöb alá csökkent)
  2. Mindkét teszt emelkedése a vírusfertőzésen való átesettséget, vagy aktív fertőzést jelenti. Szintén mindkettő emelkedhet a Sinopharm vakcinával történő oltást követően
  3. Csak az egyik antitest emelkedése (anti-Spike vagy anti-Nucleocapsid) szintén valószínűsíti a fertőzésen való átesettséget, de az eredmények értékelése egyénenként más és más lehet, függően a titerek abszolút értékétől, és a páciens anamnézisétől, klinikai adataitól. Covid oltást követően a Spike-protein ellenes antitestek szintje jellemzően magas, míg a Nucleocapsid ellenes antitest szint nem haladja meg a normálértéket  (kivéve Sinopharm, lásd fent)

Jelenleg nem ismert, hogy a titerek értéke milyen összefüggésben van az újrafertőződés esélyével, de feltételezhető, hogy a titer értéke és az infekcióra való hajlam fordítottan arányos.

Fontos, hogy az eltérő mérési módszerek miatt, a különböző laboratóriumok által mért eredmények nem összehasonlíthatóak, ezért érdemes ismételt vizsgálatok esetén ugyanazon laboratóriumban végezni minden vizsgálatot.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!