Otthon ülni veszélyes!

2021. április 1.

Sajnos most már több mint egy éve kisebb nagyobb megszakításokkal szorulunk négy fal közé. Másképpen fogalmazva szó szerint kénytelenek vagyunk otthon ülni, paradox módon éppen az egészségünk védelmében, hiszen minél többet ülünk egy nap, annál kisebb lesz az esélyünk az egészséges élethez. A szerencsésebbek megtehetik, hogy home officeból dolgozzanak vagy otthon tanuljanak, ám ez valójában még csak hozzátesz ehhez a problémához.

Az ülőmunka az új dohányzás. Túlzottan erős kijelentés? Azt, hogy a dohányzásnak szinte megszámlálhatatlan káros hatása lehet, valószínűleg senkinek sem jelent újdonságot, ám az, hogy az ülőmunka, de egyáltalán a túl sok ülés hányféle módon tud ártani egészségünknek elsőre nem ennyire egyértelmű. A folytonos ülés miatt egy idő után lassul a keringés, az agyba kevesebb vér és oxigén jut, így a mentális folyamatok sérülhetnek. Hasonló hatást vált ki a bélflóra egyensúlyának az emésztés lelassulása miatti felborulása, valamint a mérgek felhalmozódása - emésztési panaszok, puffadás, székrekedés - és ezek eredőjeként az elhízás. Ha megfigyeljük ez tulajdonképpen egy ördögi kör, amelynek az eredménye az elhízás és az ahhoz köthető szívproblémák, cukorbetegség, de akár immungyengeség, depresszió is lehet. Legelőször azonban általában mozgásszervi elváltozások, panaszok jelentkeznek; különösen gyakoriak a gerincbántalmak – meszesedés, porckorong sérülés, a gerinc normális görbületének megváltozása, lumbágó –, valamint az ízületi kopás, fájdalom. Az sok ülés egyik veszélye  az „előre helyezett fejtartás”, ez az a jelenség, amikor a monitor előtt görnyedünk, fejünket gyakran előre toljuk, s ebben a helyzetben még lélegeznünk is nehezebb. A fej rossz pozíciója miatt feszessé válnak a nyak körüli izmok (pl. csuklyás izom), ami fájdalmat okoz a nyak-vállövi régióban, de hosszú távon vállízületi, rágóízületi elváltozásokat, fejfájást is okozhat. Ülő helyzetben az álláshoz képest duplán terhelődnek a porckorongok is, ez pedig a porckorongsérv és a különböző gerincbetegségek melegágya. A mozgásszervi panaszokon kívül az ülőmunka a belső szervek és az érrendszer működésére is negatívan hat. 

Talán a legfontosabb, amit tehetünk a fizikai aktivitás. A Mayo Clinic egy egymillió főn végzett vizsgálatra alapozva azt állítja, hogy naponta 60-75 perc közepesen intenzív mozgással ellensúlyozható a túl sok ülés – amely egyébként ténylegesen a dohányzással vagy a kóros elhízással összemérhető egészségügyi kockázati faktor.

A legjobb tanács tehát, hogy mozogjunk: aki munkája, a tanulás vagy egyszerűen a kényszerű bezártság miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel és végezzen el néhány mozdulatsort (50 perc üldögélés után 10 perc mozgás és eltávolodás a monitortól a szemünk védelme érdekében minden munkahelyen - de tanulás közben is – mindenkinek jár). Vannak olyan gyakorlatok is, amelyekkel ülés és közben is elvégezhetünk, ezekkel könnyen át tudjuk mozgatni a testünket. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a mély légzésekről és a gyakorlatokat többször ismételjük meg! Az alábbi videókban szakértőink – Hanzel Adrienn és Végh Anett gyógytornászok – mutatnak be hasznos és hatásos tornagyakorlatokat. Mindkettőjük programja elérhető magyar nyelven, Adrienn emellett német, míg Anett angol nyelven kalauzol végig a gyakorlatsorokon, amelyeket velük együtt végezve sokat tehetünk a négy fal között is egészségünkért.

A videók itt megtekinthetők:

Ismerkedjetek meg szakértőinkkel:

Végh Anett vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta. Legszívesebben nőgyógyászati fizioterápiával, kismama- és szülés utáni regeneráló tornával, gátizomerősítő tornával foglalkozom, de bátran kérd a segítségem:

  • bármilyen mozgásszervi panasz,
  • izom-vagy ízületi eredetű fájdalmak esetén,
  • ha sérülést vagy műtétet követően rehabilitációra van szükséged,
  • vagy csak szeretnél mozogni, tornázni, hogy kompenzáld a homeschool miatti fizikai inaktivitás káros hatását, ha szeretnél majd csoportos edzésre járni, de szükséged van felkészítésre.

Tornáimat gyógymasszázzsal, FDM technikával, köpölyözéssel, nyirokmasszázzsal, hegmasszázzsal, SMR hengerezés tanításával egészítem ki.

Dr. Hanzel Adrienn vagyok, PhD, gyógytornász-fizioterapeuta, okleveles népegészségügyi szakember. Leggyakrabban mozgásszervi panaszokkal, sérülések utáni rehabilitációval és különböző egészségmegőrző tornákkal foglalkozom.

Ezenkívül rendszeresen tartok:

  • gerinctornát (javasolt különböző gerincbántalmak megelőzésére esetleges deformitások kezelésére)
  • testtartást javító tornát (rendszeres ülő munkából fakadó kényszertartás kiküszöbölésére, az érintett izomzat erősítésére, speciális lazítására)
  • alakreformáló tornát (célja az optimális testsúly elérése, esetleges társbetegségek kialakulásának megelőzése)
  • prevenciós jellegű tornát (mely segít átvészelni a hétköznapokat, s megelőzi, illetve késlelteti a későbbi elváltozások kialakulását pl.: csontritkulás)
  • mozgásszervi tanácsadást, állapotfelmérést (tájékoztatás a test elváltozásairól, a problémák kialakulásának okairól, valamint kezelési lehetőségek felvázolása) 

Kezeléseimet különböző manuális módszerekkel, FDM technikával, flossing és kinesio terápiákkal egészítem ki.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!