Nők az egészségügyben – online fórum az egészségügy női szereplőinek érvényesülési lehetőségeiről, innovációs pályákról és akadályokról

2021. május 3.

Május 6-án harmadik alkalommal rendezik meg online formában a Vállalkozó Nők Világnapja keretében zajló Ring Meetupot, mely az egészségügy és a szociális ágazatok női szereplőinek érvényesülési lehetőségire, karrierútjaira és nehézségeire fókuszál.

Az ENSZ égisze alatt futó Vállalkozó Nők Világnapja kampány célja egy nőbarát vállalkozói ökoszisztéma létrehozásának előmozdítása, melyben a szereplők törekszenek a nemek közti gazdasági egyenlőtlenségek felszámolására.

A pandémia miatt a kampány előző kettő - márciusi és áprilisi - állomása is online zajlott, és a mostanit is a YouTube-on streamelve lehet követni május 6-án, 17 órai kezdettel az alábbi linken:

A kampány soron következő állomásán az előadók olyan kérdéseket járnak körül, hogy például hogyan és miért alakul adott módon a nők egészségügyi szerepe, milyen szociális ágazatokban képviseltetik és képviseltethetik magukat, milyen innovációs pályák, vállalkozási lehetőségek állnak a nők előtt ebben a szférában, valamint milyen korlátok, akadályok nehezíthetik a karrierutakat.

A meetup előadói:

  • dr. Liber Noémi - Intézetvezető helyettes, innovációs szakértő - PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete,
  • Dr. Csutak Adrienne PhD, MSc - Egyetemi docens, intézet igazgató, PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika,
  • Dr. Molnár Regina PhD - Egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem ÁOK Népegészségtani Intézet.

Az online fórumon szó lesz többek között arról is, hogy ugyan az általános egészségügyi munkaerő többnyire nőkből áll, ennek ellenére a női egészségügyi dolgozók továbbra is alulreprezentáltak a magasan képzett szakmákban.. A trendek azt mutatják, hogy az elmúlt három évtizedben nőtt a női orvosok aránya, ugyanakkor országonként markáns eltérés mérhető e téren. Emellett, szó lesz arról is, hogy még mindig beszélhetünk-e bérkülönbségekről nemek alapján, vagy sem.

Az előadók azt is körüljárják, hogy az egészségügyön belüli innováció, vállalkozás terén milyen lehetőségek és programok léteznek a nők támogatására. Emellett terítékre kerülnek szociológiai vizsgálatok eredményei, kitérve szerepkonfliktusokra is, arra, hogy miként készülnek fel a nők jövőbeli szerepeikre, milyen elképzeléseik vannak erről.

A május 6-i Ring Meetupról további információk itt, a Facebook-eseménynél érhetők el: https://www.facebook.com/events/2915617532088767/

Az előadókhoz kérdéseket lehet intézni a SLIDO.COM oldalon a 351303-as szobában, vagy a https://app.sli.do/event/yi2sdh7a linken keresztül.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!